Onderzoek naar virus dat hartfalen bij kinderen veroorzaakt

Specialisten in ons land waarschuwen voor een nieuw en zeer gevaarlijk virus dat de oorzaak kan zijn van hartfalen bij kinderen. Viroloog Marc Van Ranst van de K.U. Leuven is een intensief onderzoek gestart naar het levensbedreigende virus. Het treft vooral zeer jonge kinderen met luchtwegeninfecties zoals bronchitis en longontsteking. Volgens Van Ranst is er geen reden tot paniek. Toch wordt ouders aangeraden om de huisarts te raadplegen wanneer hun kinderen hoesten of andere tekenen vertonen van een luchtwegeninfectie.
Het zogenaamde NL63-virus, dat vooral de luchtwegen van zuigelingen en zeer jonge kinderen teistert, komt wellicht al jaren voor in onze landen, maar werd pas vorig jaar ontdekt in het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam, één week later ook in Leuven en daarna ook door de Amerikanen.

In geval van besmetting komt er altijd koorts aan te pas, vaak ook uitslag, meestal op handen en voeten, en soms een oogontsteking. Ongeruste ouders roepen er best de huisarts of een kinderarts bij. "Vooralsnog is er geen reden tot paniek," zegt viroloog Marc Van Ranst, "bij de gevonden aandoeningen bij kinderen in ons land is nog geen sterfgeval gedetecteerd. Preventie is op dit ogenblik nog niet mogelijk. Voor een mogelijk vaccin is het nog jaren te vroeg. Het is ook niet duidelijk of de ziekte in opmars is in België, daarvoor is de ontdekking nog te nieuw. Ons zopas gestarte en intense onderzoek moet voor klaarheid zorgen, vooral over het huidige aantal besmettingen."
28 jan 2005
meer over
zie ook rubriek