Astma onder controle : een nieuwe brochure van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

De dienst Gezondheidspromotie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft een nieuwe brochure klaar over astma. In deze brochure vinden patiënten vele nuttige tips die hen helpen astma beter onder controle te houden. Bovendien bevat de brochure talrijke nuttige adressen waar men meer info over deze aandoening kan verkrijgen.
astma is één van meest voorkomende chronische aandoeningen in de Westerse landen. Bij kinderen is het zelfs de meest frequent voorkomende chronische ziekte. astma is niet te genezen, maar mits een goed inzicht in de aandoening en het toepassen van een aangepaste behandeling kan men de symptomen onderdrukken.

Wat is astma? Astma is een chronische luchtwegaandoening. Door een ontstekingsreactie worden de luchtwegen overprikkelbaar en gaan ze vernauwen.
Hierdoor ontstaan klachten zoals kortademigheid, piepende ademhaling, benauwdheid en droge hoest. Opvallend aan astma is dat deze klachten optreden in aanvallen en in periodes. Omgevingsfactoren zoals bepaalde allergenen, bepaalde irriterende en sommige niet-specifiek irriterende factoren veroorzaken deze klachten bij erfelijk voorbeschikte personen.

Specifieke vormen van astma Er bestaan een aantal specifieke vormen van astma
die een bijzondere aanpak vereisen:
- inspanningsastma;
- beroepsastma;
- allergisch astma.

Behandeling van astma Een astmabehandeling bestaat steeds uit het toedienen van medicatie en het toepassen van preventieve maatregelen. De meest gebruikte methode om astmamedicatie toe te dienen is het inhaleren van het geneesmiddel. Hierdoor kan het rechtstreeks werken waar het nodig is, met name in de luchtwegen. Er bestaan twee typen van medicamenteuze behandeling:
-basisbehandeling of dagelijkse behandeling;
- crisisbehandeling of aanvalsbehandeling.

Hoe kan je astma beter beheersen? Een goede samenwerking met de arts is in de aanpak van astma van groot belang. De arts zorgt voor de meest passende medicatie terwijl de patiënt (of zijn omgeving) ook een belangrijke rol te vervullen heeft. Door het vermijden van de uitlokkende factoren en het strikt opvolgen van de dagelijkse behandeling kan men astmasymptomen onderdrukken. Met astma kan men meestal een normaal leven leiden.
Interessante links:
28 jan 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek