Ziekenhuizen vaak niet op kindermaat

Zelfs ziekenhuizen met een kinderafdeling, zorgen niet altijd voor aangepaste opvang voor kinderen.
De helft van de kinderen komt het ziekenhuis binnen via de spoeddienst, maar zeker een kwart van de ziekenhuizen, ook die mét een kinderafdeling, hebben daar geen speciale opvang voor kinderen. Dat zegt Test Aankoop. De consumentenorganisatie vindt het nodig dat spoeddiensten een aangepaste ruimte hebben voor kinderen waar ze speelgoed vinden en ,,niet geconfronteerd worden met de ernstige problemen van volwassenen''.

In een kwart van de ziekenhuizen komen kinderen die worden opgenomen in daghospitalisatie - 's ochtends binnen, 's avonds thuis - terecht in de afdeling daghospitaal voor volwassenen. Naar schatting 10 procent van de kinderen komt niet op de kinderafdeling terecht.

Goed vindt Test Aankoop dat in de kinderafdelingen de ouders in 9 op de 10 gevallen mogen helpen bij de verzorging van hun kind. Het onderzoek stoelt op antwoorden van ziekenhuisdirecties en ouders.

Test Aankoop bevestigt de lage bezettingsgraad van de kinderafdelingen (65 procent). Daarom wil de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, een aantal kinderafdelingen sluiten.

Test Aankoop vindt dat fusies van kinderafdeling alleen aanvaardbaar als het gaat om ziekenhuiscampussen die nauwelijks 10 kilometer van elkaar liggen.
27 jan 2005
meer over
zie ook rubriek