Nieuwe behandeling tegen psoriasis-artritis terugbetaald

Toen hij 14 jaar was, kreeg Gustave Hayen uit Elewijt schilferige plekken op de huid - psoriasis - die hij met zalf te lijf ging. "Ik had geen idee dat dit een voorteken was van nog iets veel ergers."
Gustave leed aan psoriasis-artritis, een ziekte die volgens reumatologen meestal te laat wordt vastgesteld, met onomkeerbare handicaps tot gevolg. In 75% van de gevallen manifesteert ze zich eerst via de bekende huidziekte, die met veel jeuk gepaard gaat.

"Ik leerde ermee leven", vertelt Gustave, nu 47. "Maar toen ik 28 was, verscheen er plots een knobbel op mijn kleine teen. Nadien geraakten ook de andere tenen aangetast, zodat ik mijn hobby - volleybal - moest opgeven."

"Ik heb alle mogelijke specialisten afgelopen om een oplossing te vinden. Geen enkele behandeling hielp echt, zelfs niet met goud. Al mijn tenen stonden krom en ook aan de wijsvinger verscheen een knobbel. Ten slotte kreeg ik ook ontstekingen in de kniegewrichten. Ik dreigde compleet invalide te worden."

"Tot ik in 2003 in het UZ Gent kon deelnemen aan een studie met een nieuwe behandeling. De dag na de eerste inspuiting was de knagende pijn al weg. Ik kon het eerst niet geloven, maar de ontstekingen zijn allemaal gestopt. Ik kan mijn knie opnieuw plooien. Vorig jaar heb ik zelfs de Mont Ventoux beklommen met de fiets. En nog wel de moeilijke kant!"

Late diagnose


Volgens professor Herman Mielants (UZ Gent), voorzitter Belgische Vereniging voor reumatologie, wordt psoriasis-artritis meestal te laat vastgesteld. "En dat terwijl je met tijdige diagnose en behandeling invaliderende handicaps kan voorkomen."

Een doorbraak inzake behandeling betekenen de zogenaamde TNF-remmers, een biotechnologische innovatie die het eiwit blokkeert dat de ontstekingen veroorzaakt. "De effecten zijn spectaculair, maar we weten nog niet of dat op lange termijn zo blijft", aldus professor Mielants. "Neveneffect is alleszins een verminderde weerstand tegen infecties."

Er zijn nu twee TNF-remmers in België geregistreerd waarvan een terugbetaald wordt, mits voorschrift door een reumatoloog. Het ene (Etanercept) kan de patiënt zelf onderhuids inspuiten, twee keer per week; het andere (Infliximab) wordt via een infuus toegediend in het ziekenhuis, om de twee maanden.

15.000 euro per jaar


LEUVEN - De vraag rijst of de TNF-remmers ook een oplossing kunnen zijn voor 'zuivere' psoriasis, een huidziekte die voor patiënten een echte nachtmerrie kan zijn.

"Reumatische artritis en psoriasis hebben inderdaad veel gemeen maar zijn tegelijk ook verschillend, zoals twee treinen die parallel naast elkaar rijden met een verschillende snelheid", zegt professor Rik Roelandts, dermatoloog UZ Leuven. "Voor de meeste vormen van psoriasis beschikken we over voldoende efficiënte behandelingen, zoals zalven, UV-behandelingen en allerlei tabletten. Voor de patiënten die daar niet op reageren of te veel nevenwerkingen vertonen, zijn de TNF-remmers een aanwinst."

Mogelijke terugbetaling voor psoriasis wordt momenteel door het Riziv bestudeerd. "Ze zal in elk geval afhangen van strikte voorwaarden, gezien de financiële consequenties", beklemtoont professor Roelandts.

Een behandeling kost gemiddeld 15.000 euro per jaar en moet het hele leven voortgezet worden. Bij stopzetten duiken de symptomen weer op.
26 jan 2005
meer over
zie ook rubriek