Nood aan onafhankelijke geneesmiddeleninformatie

Dirk Ramaekers, algemeen directeur van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, stond gisteren vooral stil bij de problemen eigen aan het verzamelen van onafhankelijke wetenschappelijke informatie over geneesmiddelen. Op de vraag, opgeworpen door de tegenstanders van het kiwimodel, of het systeem niet negatief uitdraait voor de volksgezondheid moest het hoofd van het Federaal Kenniscentrum het antwoord schuldig blijven. "Er zijn amper studies. Er is weinig of geen solide informatie over terug te vinden."
Welke lessen kunnen we trekken uit het geneesmiddelenbeleid in andere landen? als het gaat om de impact op de volksgezondheid zelf, bijzonder weinig, zo blijkt. Er zijn amper studies, laat staan grootschalig uitgevoerde studies. Vanuit farmaco-economisch oogpunt is er wel iets te leren uit buitenlandse experimenten: doorgaans zorgen ingrepen in de terugbetalingssystemen voor een besparing, maar de impact ervan verdwijnt doorgaans snel. Het probleem is dat er amper onafhankelijke, niet door de industrie bestelde studies over bestaan. En dat probleem, zo stelt Dirk Ramaekers, geldt voor geneesmiddelenonderzoek in het algemeen.

"Een groot probleem is dat wetenschappelijke studies niet allemaal gepubliceerd worden. Zo weten we dat lang niet alle studies over de nieuwste generatie antidepressiva zijn gepubliceerd. Dat geeft vanzelfsprekend een vertekend en onvolledig beeld." Daar komt bij dat nagenoeg al die studies gesponsord worden door farmaceutische bedrijven. "Die hebben vanzelfsprekend de neiging om studies uit te voeren die hun producten positief voorstellen. Ik zeg niet dat de studies zelf slecht uitgevoerd worden. Het probleem zit in het feit dat ze op basis van de kennis die ze hebben en het opzet dat ze nastreven de studies sturen. Dat kan positief uitgelegd worden omdat men zo beter in de juiste richting kan zoeken en geen tijd verliest, maar dat kan vanzelfsprekend ook negatief gezien worden." Hetzelfde geldt voor de farmaco-economische studies. "Ook die zijn doorgaans gesponsord door de industrie. Ze hebben vanzelfsprekend waarde, maar het groot probleem is dat er geen onafhankelijk onderzoek tegenover staat. We hebben op dit moment nood aan onafhankelijke geneesmiddeleninformatie."
26 jan 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek