LEIFartsen krijgen erkenning

De 200 Vlaamse LEIFartsen krijgen voortaan overheidssubsidies. Tot nog toe gaven die experts in euthanasie en palliatieve zorgen hun adviezen op vrijwillige basis. ,,Een belangrijke stap in de erkenning'', zegt Wim Distelmans, voorzitter van de commissie euthanasie.
De artsen van het ,,levenseinde informatie forum'' (LEIF) krijgen sinds twee jaar bijscholing om collega's bij te staan bij euthanasie en palliatieve zorgen. Het forum werkte tot nog toe met projectfinanciering van de Vlaamse Gemeenschap. Vanaf nu krijgen ze van de minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte (PS) een overheidssubsidie.

De beslissing werd bekendgemaakt op het LEIFcongres dat specialisten in euthanasie en palliatieve zorgen uit de Benelux in Brussel samenbracht, en werd bevestigd door het kabinet-Demotte. Door de conventie tussen de minister en de organisatie krijgen zowel de LEIFartsen als hun Franstalige tegenhangers, EOL-médecins (End of Live) middelen voor hun werking en vorming.

,,In de Franstalige Gemeenschap is de nood hoog aan een goede organisatie'', zegt Distelmans. ,,Want tachtig procent van alle euthanasie-aanvragen in ons land komt uit Vlaanderen. Ik kan mij niet voorstellen dat er aan de andere kant van de taalgrens zoveel minder euthanasie wordt gepleegd. Veel heeft te maken met informatiedoorstroming en kennis.''

Naast deze subsidiëring maakt Rudy Demotte ook middelen vrij voor verder wetenschappelijk onderzoek in verband met euthanasie en palliatieve zorgen. Een Franstalige en een Nederlandstalige universiteit krijgen opdracht dit wetenschappelijk luik uit te diepen. Aan Vlaamse kant gaat die opdracht naar Wim Distelmans en zijn onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel.De LEIFartsen werden twee jaar geleden opgericht naar het voorbeeld van de Nederlandse SCENartsen (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland)
Interessante links:
25 jan 2005
meer over
zie ook rubriek