Wereldgezondheidsorganisatie breekt lans voor homeopathie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) werkt aan een rapport over de effecten van homeopathie. De Artsenkrant kon een ontwerp van het rapport inkijken. Dat de WGO het gebruik van homeopathie in het rapport als werkzaam bewezen acht, stuit alvast op onbegrip in de medische sector.
Volgens het ontwerprapport Homeopathy: review and analysis of reports on controlled clinical trials is homeopathie voor mensen én dieren heilzaam. De alternatieve geneeswijze zou zowel tropische diarree bij kinderen, hooikoorts als beginnende griep kunnen genezen.

In de Artsenkrant stelt professor Wim Betz van de vub dat de wetenschappelijke referenties in het rapport achterhaald of ingetrokken zijn en nooit door onafhankelijk onderzoek herhaald kunnen worden. "Publicatie van het rapport zou de geloofwaardigheid en het prestige van de WGO ernstige schade toebrengen", waarschuwt hij.

De Artsenkrant betreurt dat de WGO de erkenning van homeopathie stuwt op basis van studies in bekende medische tijdschriften zoals Nature en The Lancet, zonder melding te maken van de aanvullingen op die studies, die vaak tegenovergestelde conclusies bevatten.

De commissie Traditionele Geneeswijzen van de WGO, die het rapport heeft opgesteld, omschrijft homeopathie als "een alternatieve en aanvullende geneeswijze op basis van botanische, chemische, zoölogische en biologische producten en mineralen".
25 jan 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek