Apothekers en politie werken aan bescherming

De Antwerpse apothekers zijn gisteren rond de tafel gaan zitten met de lokale politie om na te gaan hoe ze hun zaak beter kunnen beveiligen. De Koninklijke Apothekersvereniging Antwerpen (KAVA) wil ook het nut onderzoeken van een eventueel keurmerk voor apothekers.
Het overleg kwam er naar aanleiding van de recente reeks overvallen op apotheken in Antwerpen. De apothekers willen met de politie structurele maatregelen uitwerken waardoor ze minder gemakkelijk het slachtoffer worden van criminele feiten.

De KAVA overweegt om met de politie een sessie ,, omgaan met agressie '' te organiseren.

De preventiedienst van de politie zal algemene ook preventietips aan de apothekersvereniging bezorgen, uitgaande van wat reeds gekend was, maar aangevuld met recente beveiligingsmogelijkheden. Apotheken kunnen beroep doen op de preventiedienst om een technopreventief advies uit te brengen. Een politie-inspecteur komt dan ter plaatse op veiligheid controleren en bezorgt de apotheker een gefundeerd advies hoe de zaak nog beter kan worden beveiligd. Heel wat apothekers zijn in het verleden al met succes op dit aanbod ingegaan.

De apotheken beschikken al over een goed draaiend intern communicatiekanaal . Er wordt nu onderzocht in hoeverre de politie via dit kanaal ook boodschappen kan verspreiden. Daarbij wordt uiteraard opnieuw aan preventie gedacht, maar de mogelijkheid wordt bekeken om ook andere informatie op deze manier te verspreiden.

KAVA onderzoekt of er een ,, Keurmerk Veilige Apotheek '' kan worden ontwikkeld. Apotheken die aan bepaalde minimumstandaarden inzake veiligheid voldoen krijgen dit label, dat duidelijk zichtbaar moet zijn in de zaak. De politie zal hier technische ondersteuning bieden.

De apothekers benadrukken verder nog dat zij slechts weinig geld in huis hebben.
Interessante links:
25 jan 2005
meer over
zie ook rubriek