Dispuut zorgverzekering zwaar ideologisch geladen

Zal het u worst wezen of u de bijdrage van 25 euro voor de zorgverzekering apart moet betalen aan het ziekenfonds, dan wel of ze verrekend wordt in uw belastingen? Dan heeft u deels gelijk, want het dispuut daarover is vooral zwaar ideologisch geïnspireerd. Maar let toch maar op uw ganzen, want achter ideologieën zit heel vaak de vraag: wie betaalt?
ganzen, want achter ideologieën zit heel vaak de vraag: wie betaalt?

SP.A-voorzitter Steve Stevaert en CD&V-minister Inge Vervotte stelden afgelopen weekeinde voor de jaarlijkse bijdrage voor de zorgverzekering (25 euro voor de meesten) via de belastingen te verrekenen, vanaf het ogenblik dat de belastingverlaging voor werkenden in werking treedt. Een vereenvoudiging, roepen ze in koor. Maar daar gaat het niet echt om.

Oppositiepartij Groen! verzet zich niet tegen dat voorstel (ze eist wel een uitbreiding van de zorgverzekering), maar coalitiepartner VLD wel. En bij CD&V wordt achter de schermen nog wat getwijfeld.

Het is een debat dat ook de vorige paars-groene regering verdeelde en dat zwaar ideologisch geladen is. Staak het lezen echter niet als ideologische debatten u minder boeien, want achter de ideologie, zit zoals altijd ook geld.

Waarom zijn SP.A en Groen! ideologisch gewonnen voor verrekening via de directe belastingen? De ideologie zegt dat de hoogste inkomens de hoogste inkomensbelastingen betalen. Als je zoveel mogelijk verrekent in die belastingen, betalen de hoogste inkomens heel veel en de lage inkomens heel weinig. Als je mensen laat betalen voor concrete zaken (zorgverzekering, vuilniszakken, busritten), betaalt iedereen doorgaans evenveel. Als je zorgverzekering, vuilniszak en busrit via de inkomstenbelasting financiert, betalen de hoge inkomens nog meer en de lage minder.

Dat is exact de reden waarom de VLD tegen is. De gemiddelde en hoge inkomens betalen al vreselijk veel belastingen zodat ze dat er niet nog eens moeten bijkrijgen, is de redenering. Ze wil de aparte persoonlijke bijdrage voor de zorgverzekering behouden en wil die niet inkomensgebonden maken, mede omdat het grootste deel van het geld van die verzekering nu al van de overheid komt, en de hogere inkomens hebben daarin al proportioneel veel betaald.

CD&V zit grotendeels op het herverdelende SP.A-spoor maar zit gewrongen met een ander aspect. CD&V'ers hebben graag dat ,,de mensen weten dat ze betalen voor iets'', dan voelen ze zich ,,verantwoordelijk''. Daarom gaan in CD&V stemmen op om de aparte zorgbijdrage voor eenieder, behalve voor de zwaksten, te behouden.

VLD, CD&V en SP.A uitten de jongste tijd gemeenschappelijk een andere bekommernis. Ze waren in hun verkiezingsprogramma's allemaal voorstander van een verlichting van de belastingen op de inkomens uit arbeid. Als de zorgverzekeringsbijdrage gekoppeld wordt aan de beloofde Vlaamse belastingverlaging voor werkenden, dan betalen de werkenden de hele rekening en betalen ook de rijkere niet-werkenden, niet meer mee. Dat is een extra argument dat de VLD'ers uitspelen en waarmee de SP.A'ers erg verveeld zitten. Het Vlaams Belang is bang om een keuze te maken wie moet betalen. In partijteksten is alleen terug te vinden dat de partij blij is met een Vlaamse zorgverzekering, als eerste stap naar een Vlaamse sociale zekerheid.
25 jan 2005
meer over
zie ook rubriek