Witte sector gromt over Vlaamse belastingverlaging

De Vlaamse regering heeft haar belastingverlaging gisteren op de sporen gezet. Maar die is er nog niet. Die komt er maar definitief als zeker is dat er geld voor is, zo luidt het. Intussen gromt de witte sector over deze belastingverlaging.
De Vlaamse regering keurde gisteren het voorontwerp van decreet over de belastingverlaging van haar minister van Financiën, Dirk Van Mechelen (VLD), goed (DS 20 januari ). Het moet nog een hele weg afleggen: de federale minister van Financiën, de federale regering en de andere gewestregeringen mogen er hun zeg over doen: zij mogen controleren of de marge van 6,75 procent (Lambermontakkoord) niet overschreden wordt. Ook het Rekenhof en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (Serv) worden om advies gevraagd, vóór het ontwerp naar het Vlaams Parlement gaat. Maar bovenal wil de Vlaamse regering maar definitief beslissen of ze ermee doorgaat als haar meerjarenbegroting klaar is, wellicht rond 1 april. Bij de regeringsvorming zijn berekeningen gemaakt, maar die moeten overgedaan worden om zeker te zijn dat het geld er is.

als het decreet er komt, komt er in 2007 voor 1 miljoen werkende Vlamingen met een laag en een gemiddeld inkomen 125 euro belastingverlaging; in 2008 150 euro, en in 2009 voor alle werkende Vlamingen een verlaging van 200 euro.

Een voorafname daarop is al wel definitief: een premie voor al wie op latere leeftijd afgedankt wordt maar terug aan de slag gaat. Die premie van 150 euro gedurende 12 maanden staat in het sociaal akkoord dat de Vlaamse vakbonden, werkgeversorganisaties en regering eergisteren sloten.

Intussen groeit bij de vakbonden van de witte sector onrust over deze belastingverlaging. ,,Ze hebben de les van het kijk- en luistergeld nog niet geleerd'', zegt Walter Cornelis (LBC). ,,De vorige Vlaamse regering voerde ook een belastingverlaging door - de afschaffing van het kijk- en luistergeld - en hield daardoor te weinig geld over voor de witte sector''.

Op Vlaamse kabinetten luidt het dat de bonden blijkbaar niet door hebben dat dit een inkomensverhoging is die ook geldt voor de werkenden uit de witte sector en dat die dus de looneisen kan matigen.

Donderdag staakt en betoogt de witte sector, federaal. De vakbond stuurt een weerbericht rond: ,,Maandag, dinsdag en woensdag is het slecht weer, donderdag is het fris en zonnig!''
22 jan 2005
meer over
zie ook rubriek