Vlaamse artsen wijzen ,,hernationalisering' van hun Orde af

De Vlaamse Orde van de Artsen wil niet terugkeren naar een ,,nationale'' Belgische Orde van de Artsen en wil ook geen ,,nationale'' Belgische Hoge Raad voor de Deontologie van de Gezondheidsberoepen, zoals een federaal wetsvoorstel wil. De Orde was unaniem hierover. De Franstalige Orde is het op één punt eens met de Vlaamse confraters: ze wil de autonomie die ze nu heeft, niet laten vallen.
Dat de Vlaamse Orde dit standpunt inneemt, is ongewoon; ze laat zich zelden in met ,,politiek''. Anderzijds is het niet verbazend: de vorige weken reageerden al veel Vlaamse artsenorganisaties negatief op ,,de pogingen van de federale overheid om gezondheidsbevoegdheden van de deelstaten weer af te nemen'', ,,te recupereren'' heet dat in het jargon.

De ,,Nederlandstalige Afdeling van de Orde van de Geneesheren'' - zoals de Vlaamse Orde van de artsen wettelijk nog heet - reageert daarmee op het voorstel van wet dat is uitgewerkt door een groep parlementsleden en het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS).

Dat voorstel voorziet in de oprichting van een Hoge Raad voor de deontologie van de Gezondheidsberoepen. Daarin zou de Orde van de Artsen een plaats krijgen, naast ordes voor andere medische beroepen.

Die Hoge Raad zou algemene deontologische richtlijnen maken voor alle medische beroepen. Hij zou 35 leden omvatten: een tweetalig magistraat-voorzitter en 17 leden van elke taalgroep. Hij zou unitair beslissen, los van de aanwezigheid van de taalgroepen, zelfs als een minister van een van de deelstaten een advies vraagt. Dat kan niet, zegt de Vlaamse Orde van de Artsen. Het kan niet dat een toevallige meerderheid zijn wil oplegt aan de andere Gemeenschap.

De raad stuurde dit standpunt door aan de minister-president van de Vlaamse regering, Yves Leterme (CD&V). Hoe kan zo'n unitaire raad verzoend worden met het plan van de Vlaamse regering tot splitsing van het gezondheidsbeleid, vragen de artsen.

De Vlaamse artsen willen ook niet weten van de renationalisering die specifiek voor de Orde van de Artsen in dit voorstel staat.

Over alle belangrijke deontologische kwesties zou alleen mogen beslist worden door de Nederlandstalige en de Franstalige afdelingen van de Orde tezamen. De huidige toestand is dat die twee afdelingen samen kunnen vergaderen, niet moeten . De federale regelgever wil ons terug in het unitaire nationale keurslijf dwingen, zeggen de Vlaamse artsen.

De Vlaamse Orde van de Artsen wil niet dat de mogelijkheid ontnomen wordt om apart te werken. De Franstalige Orde wil die bevoegdheid ook niet kwijt, zo is op te maken uit het gedeelte van het advies dat de twee ordes, de Vlaamse en de Franstalige, samen uitbrachten.

Volgens de Vlaamse Orde van de Artsen moet de Hoge Raad voor de deontologie van de Medische Beroepen minstens een ,,Federale'' Raad worden die niet bestaat uit twee afdelingen maar enkel de koepel is van twee autonome Gemeenschapsraden.
22 jan 2005
meer over
zie ook rubriek