Euthanasie ook voor minderjarigen?

Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat minderjarigen die ondraaglijk lijden, zelf voor euthanasie moeten kunnen kiezen.
Helft Vlamingen vindt dat het moet kunnen

Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Dimarso in opdracht van de vereniging Recht op Waardig Sterven. Aan 536 Vlamingen vanaf 18 werd een aantal stellingen voorgelegd over de voorwaarden waaraan een patiënt moet beantwoorden om recht te hebben op euthanasie.

Voor 67% moet de patiënt zelf bewust zijn wil tot euthanasie uitdrukken of uitgedrukt hebben via voorafgaande wilsbeschikking.

Voor 72% moet er sprake zijn van sterk fysisch of psychisch lijden en ongeneeslijke ziekte.

Voor 71% hebben patiënten met "aangetaste hersenfuncties, onherroepelijke verwardheid of dementie" recht op levensbeëindiging, indien ze vooraf hun wil hebben uitgedrukt.

Voor 45% moet een minderjarige die ongeneeslijk ziek is en sterke pijn lijdt, zelf de beslissing tot euthanasie kunnen nemen. Voor 41% is de toestemming van ouders nodig, voor 10% moet de minderjarige wachten op meerderjarigheid.


"Wet is aan verfijning toe"

Volgens senatoren Jeannine Leduc (VLD) en Myriam Vanlerberghe (sp.a), drijvende krachten van de liberalisering, bevestigt het onderzoek dat er in Vlaanderen een maatschappelijk draagvlak bestaat om de euthanasiewet van 28 mei 2002 verder te verfijnen. Zo moet 'hulp bij zelfdoding' - waarbij de arts enkel het middel aanbiedt - er bij worden ingeschreven. Prioritair is de erkenning van het euthanasierecht van minderjarigen. Zonder leeftijdsgrens, maar "vanaf het moment dat hij of zij tot redelijke beoordeling van zijn of haar situatie in staat is".

Volgens ethicus Etienne Vermeersch is er geen enkele reden om de euthanasiewetgeving niet te verruimen tot minderjarigen, maar ligt wettelijke regeling voor kinderen jonger dan 12 zeer moeilijk. "De arts kan in zo'n geval altijd een beroep doen op de noodsituatie", aldus Vermeersch.

Volgens professor Wim Distelmans, kankerspecialist (AZ-vub), bevestigt het onderzoek dat er vooral nood is aan verruiming van de wilsverklaring. "De publieke opinie beseft niet dat die enkel geldt bij onherroepelijke coma, terwijl aangetaste hersenfuncties, onherroepelijke verwardheid en dementie veel meer voorkomen. De wet op de patiëntenrechten houdt wel het recht in de behandelingen te laten stoppen als je hersenfuncties uitvallen, maar euthanasie lijkt me humaner."


Dokter Marc Desmet, palliatief arts

"Grens is moeilijk te trekken"

HASSELT - "Het verbaast me niet dat een meerderheid vindt dat euthanasie ook voor dementerenden moet kunnen", reageert dokter Marc Desmet, palliatief arts Virga Jesse-ziekenhuis en lid van het levenseinde Informatie Forum (LEIF).

"Maar de realiteit is anders. Vanaf welk moment kan je zeggen dat de hersenfuncties het laten afweten? In werkelijkheid gaat het om een geleidelijk proces. Je hebt niet, zoals bij coma, medische criteria voor zulke diagnose. Bovendien zijn die mensen niet ongelukkig."

"Het is een ernstige zaak, omdat het om zeer veel mensen gaat, zeker 150.000 in België. Je kunt niet zeggen dat euthanasie enkel een kwestie is van individuele keuze, want zo'n beslissing heeft invloed op anderen. Als je buurvrouw of -man uit het leven stapt, roept dat onvermijdelijk de vraag op of je zelf kan blijven toelaten dat anderen voor je zorgen."

"Euthanasie voor minderjarigen is puur een symbooldiscussie, want het gaat om een uiterst kleine groep. Vraag is of het signaal van absolute individuele zelfbeschikking wel zo wenselijk is. Wat zijn de gevolgen voor ouders en naaste omgeving? Daar staat men niet bij stil."
20 jan 2005
meer over
zie ook rubriek