Jan Palfijn sluit rusthuis

Jan Palfijn in Gent sluit tegen september zijn rust- en verzorgingstehuis (RVT). De 127 bewoners worden elders ondergebracht, onder meer in het tegen die tijd afgewerkte RVT Zonnebloem in Zwijnaarde. ,,We doen dat met de nodige omzichtigheid, want een oude boom verplant je niet zomaar'', zegt Frank Vervaeke van Jan Palfijn, die wel toegeeft dat de sluiting op korte termijn de wachtlijsten in de bejaardensector zal doen toenemen.
Behalve een ziekenhuis is in Jan Palfijn ook al 15 jaar een rvt ondergebracht. ,,Dat voldoet echter niet meer aan de normen'', zegt Vervaeke.

,,Tegen 2010 mag maximum 20 procent van de bewoners van een rvt in gemeenschappelijke kamers verblijven. In het RVT Jan Palfijn zijn er dat nu zowat 100 van de 127. Dat veranderen, zou enorme verbouwingen en grote kosten met zich meebrengen.''

Bovendien is Jan Palfijn nu gevestigd in twee ziekenhuisgebouwen. Behalve aan de Watersportbaan, is er ook een vestiging in de Fabiolalaan, in het vorige Institut Moderne. Het is echter de bedoeling om tegen 2010 alles te centraliseren op één campus, aan de Watersportbaan. Door het verdwijnen van het RVT Jan Palfijn, is er ruimte voor die operatie.

De 127 bewoners van het RVT Jan Palfijn worden volgende week met een infovergadering op de hoogte gebracht van de nakende sluiting. ,,Ze kunnen verhuizen naar een RVT naar keuze'', zegt Vervaeke.

,,Voor het personeel heeft de sluiting geen zware gevolgen: er zullen geen ontslagen vallen.''

Nogal wat personeelsleden zullen, net als de bewoners, de overstap kunnen maken naar een RVT van het Gentse ocmw. In De Zonnebloem in Zwijnaarde alleen al is er plaats voor 55 bewoners en 18,5 personeelsleden.

Het ocmw neemt ook de uitbatingsrechten over van het RVT.

De 70 bedden van Jan Palfijn die niet onmiddellijk door een ander RVT van het OCMW worden overgenomen, worden vervangen door nieuwe projecten voor zorgflats.

,,Het gaat om gebouwen waar senioren als valide binnenkomen en thuiszorg kunnen genieten, maar waar ze ook in hetzelfde gebouw kunnen blijven als ze rusthuiszorg nodig hebben'', zegt Vervaeke.
19 jan 2005
meer over
zie ook rubriek