Ereloon-supplementen stijgen in alle ziekenhuizen

SP.A-voorzitter Steve Stevaert heeft een nieuw doelwit gevonden voor zijn Robin Hood-acties in de gezondheidszorg. De ereloonsupplementen. Die stijgen overal; in Vlaanderen blijven ze nog vrij beperkt, in Wallonië zijn ze hoger, in Brussel swingen ze de pan uit.
Verzekeraars voelen dat men hen pluimt

In eenpersoonskamers in ziekenhuizen mogen artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen ereloonsupplementen aanrekenen. Dat is een afspraak uit de jaren zestig, toen alleen gegoeden zo'n kamer vroegen. Stevaert vindt dat niet meer van deze tijd. ,,Dat de huur' van zo'n kamer meer bedraagt, is logisch. Dat een arts daar meer aanrekent, niet. Hij mag andere patiënten niet slechter behandelen dan die in aparte kamers. Voor gelijk loon, gelijk werk. Dus geen supplementen meer in die kamers.''

Tot voor kort vormden die supplementen geen groot probleem: veel ziekenhuizen lieten ze niet toe. Daarom lieten artsen soms ,,onder het hoofdkussen'' betalen. Vandaag laten de ondergefinancierde ziekenhuizen ze haast allemaal toe. Zij mogen er een deel van afhouden. De patiënt betaalt almaar meer.

De overheid verplicht de ziekenhuizen nu vooraf kenbaar te maken wat de maxima zijn. Het Onafhankelijk Ziekenfonds zette die gegevens op zijn website. In Vlaanderen wordt gemiddeld onder de 100 procent supplement toegestaan (dubbele kostprijs dus). In Wallonië liggen de cijfers hoger.

In Brussel swingen ze de pan uit. Gemiddeld laten ziekenhuizen daar supplementen van 200 procent toe; sommige gaan tot 400 procent. Enkel AZ-vub, de kliniek St.-Etienne en de groep Albert Laurent houden de supplementen beperkt. De supplementen in Brussel zijn zo hoog dat de privé-verzekeraars waarbij mensen zich daartegen verzekeren, reageren. Ze voelen dat ze gepluimd worden.

Voor individuele polissen laten veel maatschappijen al de keuze in Brussel: een heel dure polis die alles terugbetaalt in alle ziekenhuizen, en een minder dure die maar 50 procent terugbetaalt in Brussel; bij Fortis AG heet die formule AG Care hospitalisatie. In Vlaanderen betaalt die 100 procent terug in alle ziekenhuizen, in Wallonië 100 procent behalve in 2 ziekenhuizen, in Brussel betaalt die in bijna geen enkel algemeen acuut ziekenhuis, op St.-Etienne en AZ-vub na, 100 procent terug.
19 jan 2005
meer over
zie ook rubriek