Epidemie van 'buikgriep' door nieuwe variant norovirus

Net als elders in Europa wordt ook België getroffen door een golf van wat gemakshalve 'buikgriep' wordt genoemd. De aandoening heeft wel iets met de buik, maar niets met griep te maken. Het gaat om een virale infectie, veroorzaakt door het zogeheten norovirus dat elk jaar actief is tussen november en maart.
«De infectie is ernstiger dan voorheen en treft meer mensen omdat er een nieuwe variant van het virus' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>norovirus is opgedoken», zegt viroloog-professor Marc Van Ranst van het UZ-Gasthuisberg in Leuven. «Die variant stak vorig jaar de kop op. Aangezien niemand daar immuun voor is, krijgen de meeste mensen er vroeg of laat mee te maken. De infectie gaat gepaard met hevig braken, zware diarree, soms lichte koorts en hoofdpijn, maar is eerder spectaculair dan levensbedreigend.»

Zeer besmettelijk


«De eerste dag zal men zich echt doodziek en totaal futloos voelen, de tweede gaat het al wat beter en doorgaans voelt men zich vanaf de derde dag een stuk beter. De nieuwe variant is evenwel bijzonder besmettelijk, precies omdat we er geen weerstand tegen bezitten. Het virus wordt o.m. doorgegeven via handcontact, maar ook via partikeltjes die in de lucht terechtkomen bij het braken of bij het doorspoelen van het toilet. Is iemand in de familie ziek dan is een strikte hygiëne en het zoveel mogelijk 'isoleren' van de patiënt noodzakelijk.»

Net als bij de meeste andere virale aandoeningen kan men enkel 'uitzieken'. «Belangrijk is veel drinken om uitdrogingsverschijnselen door diarree tegen te gaan», zegt Van Ranst nog. «Voor bejaarden kan de ziekte bedreigend zijn omdat die, zelfs als ze gezond zijn vaak al onvoldoende drinken en omdat braken belastend kan zijn voor hun hart.»
14 jan 2005
meer over
zie ook rubriek