België loopt achter in geneesmiddelenforfaits in ziekenhuizen

België is in vergelijking met de buurlanden het enige land waar ziekenhuizen nog per voorgeschreven geneesmiddel een terugbetaling krijgen.
In België worden alle ziekenhuisgeneesmiddelen terugbetaald per individueel verbruikt product. Een uitzondering is het preventieve gebruik van antibiotica bij heelkundige ingrepen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. De andere landen evolueren naar een forfaitsysteem. Dat betekent dat per aandoening of per ingreep een vergoeding voor alle kosten wordt toegekend. Zo'n systeem maakt geen onderscheid tussen geneesmiddelen of andere uitgaven. De forfaits dekken alle kosten, ook de honoraria van medische specialisten. De meeste landen hebben wel uitzonderingen voor zeer dure behandelingen voor bloedziekten of kanker.

Een all in forfaitair systeem beloont zuinig geneesmiddelengebruik. Het forfait moet wel voldoende hoog zijn om kwaliteitsvol medisch handelen niet in het gedrag te brengen, stelt het Kenniscentrum in zijn rapport. In de loop van 2005 zou in België een forfaitair systeem voor bepaalde standaardingrepen in werking moeten treden.
14 jan 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek