Toponderzoekster Verfaillie verlaat VS voor KU Leuven

De KU Leuven heeft een principieel akkoord gesloten met de Vlaamse toponderzoekster Catherine Verfaillie, een pionier in het stamceldomein, waardoor ze haar positie in de Verenigde Staten vaarwel zegt om de leiding te nemen over een stamcelinstituut aan de Leuvense universiteit.
Verfaillie zegt dat in een gesprek met De Morgen en het wordt bevestigd door KU Leuven-rector André Oosterlinck. "De voorwaarde is wel dat ze voldoende middelen krijgt om haar werk voort te zetten", aldus Oosterlinck. "De universiteit levert daarvoor ernstige inspanningen, maar ik reken er ook op dat de regering, die zich sterk maakt dat ze inspanningen levert om toptalent terug naar België te halen, over de brug komt."

Verfaillie is nu hoofd van het stamcelinstituut aan de Amerikaanse Universiteit van Minnesota, maar genoot haar opleiding aan de KU Leuven. "Ik zet die stap vooral om persoonlijke redenen", verduidelijkt Verfaillie. "Ik heb verschillende aanbiedingen gekregen maar heb die nooit aangenomen. Nu keer ik terug naar mijn alma mater."

Verfaillie verwierf onder meer wereldfaam toen ze in volwassen beenmerg stamcellen ontdekte. Tot dan werd gedacht dat zulke flexibele cellen die zich nog in alle richtingen kunnen ontwikkelen enkel uit embryo's konden worden gehaald. Met stamcelonderzoek hopen wetenschappers op termijn ziektes als alzheimer en parkinson te kunnen aanpakken. Verfaillie behoort in haar domein tot de absolute wereldtop. Eind dit jaar zou een stamcelinstituut aan de KU Leuven opgestart moeten worden waar Verfaillie volwassen en embryonale stamcellen zal onderzoeken.

14 jan 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek