Sint-Trudoziekenhuis behandelt alle longtumoren uit de streek

SINT-TRUIDEN - Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo (RZST) behandelt ook dit jaar ongeveer zestig longkankerpatiënten. Dat maakt dokter Luc Siemons op uit de statistieken die hij al 15 jaar bijhoudt. Met zijn registratie verricht de Truiense longarts baanbrekend werk in het kankeronderzoek.
Het Sint-Trudoziekenhuis is het centraal gelegen verzorgingscentrum voor Zuid-Limburg en voor Oost-Brabant. Het bestaat uit de gemeenten Nieuwerkerken, Alken, Wellen, Borgloon, Heers, Gingelom, Sint-Truiden, Geetbets, Zoutleeuw en Landen.

Het gebied telt 80.000 inwoners. In België zijn er elk jaar 7.000 longtumoren. Statistisch moeten er in de regio Sint-Truiden 56 gevallen voorkomen en dat klopt ook met de realiteit.

Sinds 1989 behandelde Siemons 912 gevallen, ongeveer 60 per jaar. ,,Dat betekent dat bijna alle patiënten met longkanker uit de regio in het RZST worden behandeld'', zegt de arts. De resultaten zijn onlangs voorgesteld op een internationaal congres voor longartsen in het Schotse Glasgow.

Dit jaar lag de nadruk op het belang van de chemotherapie. Sint-Truiden telt een hoger aantal adenocarcinoma van de long dan in de rest van Vlaanderen. Het gaat om moeilijk behandelbare tumoren die uitzonderlijk snel uitzaaien.

,,Maar door de nieuwe toepassingen van chemotherapie kunnen we deze patiënten toch een perspectief te bieden'', legt dokter Siemons uit. ,,Bij longtumoren die we in een vroeg stadium vaststellen, stellen we een ingreep voor. Maar zelfs als de operatie volledig geslaagd is, duiken in de helft van de gevallen in de jaren nadien nog uitzaaiingen op. Om dat te voorkomen, beginnen we sinds kort dertig tot zestig dagen na de ingreep met chemotherapie. Het aantal patiënten dat een extra overleving van vijf jaar bereikt, stijgt daardoor met meer dan vier procent. Patiënten met een beperkte tumor, maar met uitzaaiing achter het borstbeen, behandelen we eerst met chemotherapie, daarna opereren we. Drie patiënten overleefden na die behandeling de kritische periode van vijf jaar'', stelt Siemons vast.

Is zo'n behandeling voor vergevorderde tumoren wel de moeite waard, als de levensverwachting minder dan een jaar bedraagt? ,,We slagen erin met chemotherapie de levenskwaliteit van de zieken te verbeteren, we kunnen het leven bij een belangrijk toegenomen aantal patiënten tot meer dan een jaar verlengen en wellicht zal dat in de toekomst nog verbeteren'', zegt de arts.

Bewoners van de fruitstreek leggen al verschillende jaren een verband tussen het gebruik van pesticiden in de fruitteelt en het aantal kankergevallen in de regio. Hoewel uit de statistieken van dokter Siemons blijkt dat het Sint-Trudoziekenhuis meer gevallen van adenocarcinoma vaststelt, kan de arts het verband met de fruitteelt niet hard maken. Ook de industrie of vervuiling kunnen die kankers veroorzaken.
14 jan 2005
meer over
zie ook rubriek