Medische primeur verlost patiënten van gezichtspijn

Twee artsen van het ziekenhuis Maria Middelares in Sint-Niklaas hebben getekend voor een medische primeur. Jean-Pierre Van Buyten en Erik Van de Kelft ontwikkelden een behandeling die patiënten voorgoed verlost van de hevige chronische pijn in hun aangezicht. De techniek met elektrische impulsen, die ontwikkeld werd in Middelares, is uniek in de wereld.
In het vakjargon heet de ziekte trigeminusneuralgie: de patiënt heeft last van kortdurende pijnscheuten in het aangezicht. als een bliksemschicht slaat de kwelling toe in de lippen, het tandvlees, de kaken, de kin en, in uiterst zeldzame gevallen, rond het oog.

,,De pijn ontstaat bijvoorbeeld als de wang of het tandvlees in aanraking komt met warm of koud eten of met een voorwerp. Maar zelfs de wind die in het gezicht blaast, kan voldoende zijn om plots de verlammende pijn te voelen'', zeggen de anesthesist en pijntherapeut Jean-Pierre Van Buyten en de neurochirurg Erik Van de Kelft.

,,De zieken kregen totnogtoe geneesmiddelen toegediend. De medicatie veroorzaakte echter vervelende bijwerkingen en had weinig effect'', zeggen de specialisten. Beide artsen beweren nu dat ze de pijn voorgoed kunnen doen verdwijnen met hun innoverende behandeling, gebaseerd op elektrische impulsen.

,,De patiënt wordt slechts lokaal verdoofd, zodat hij tijdens de behandeling kan meewerken. Een naald glijdt over de takken van het zenuwstelsel. De patiënt, die impulsen krijgt, geeft aan wanneer hij de pijn begint te voelen. Als de naald op de juiste plek zit, wordt door middel van warmte de zenuwtak geheel of gedeeltelijk geblokkeerd'', leggen ze uit. De methode is tot op één millimeter nauwkeurig en er zijn geen X-stralen nodig. ,,De techniek biedt ons een maximale nauwkeurigheid met een minimale agressie bij de patiënt. Eindelijk zijn we in staat hem definitief van zijn kwellende pijn te verlossen.''

De medische primeur, die al succesvol toegepast is op vijftien patiënten, is goed nieuws voor de duizenden mensen met aangezichtspijn. ,,We hebben elk zeven kansen op 100.000 dat we met de aandoening te maken krijgen. De meeste gevallen treden op bij vijftigplussers. Vrouwen zijn er twee keer zo gevoelig aan dan mannen'', zeggen de artsen.

Ze ontwikkelden hun techniek in het Pijncentrum van het ziekenhuis. Jean-Pierre Van Buyten bouwde in Maria Middelares het Pijncentrum uit met vier artsen, drie verpleegkundigen en één psychologe. De eenheid ging anderhalf jaar geleden open en ontving in 2004 niet minder dan 7.215 patiënten. Van hen kwam de helft van buiten de regio. Maria Middelares heeft een uitstekende reputatie en traditie van twintig jaar in pijnbestrijding. Volgens Van de Kelft en Van Buyten zal deze veelbelovende technologie in de nabije toekomst ook voor andere toepassingen in pijnmanagement en neurochirurgie gebruikt kunnen worden.
11 jan 2005
meer over
zie ook rubriek