Onderzoek naar pil tegen hartaanvallen

Wetenschappers werken aan een pil die hartaanvallen en beroertes moet voorkomen, meldt de Britse zondagskrant The Observer. Ten vroegste over tien jaar kan ze op de markt zijn.
De onderzoekers uit Groot-Brittannië, Finland, Duitsland en Italië zijn met de steun van de Europese Unie een studie begonnen naar de haalbaarheid van zo'n pil. Er zijn weliswaar al diverse medicijnen ter preventie van hartziekte op de markt, zoals het aspirientje (dat bloedverdunnend werkt en klontervorming in de bloedvaten' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>bloedvaten tegengaat) en er zijn legio medicijnen die het cholesterolgehalte van het bloed verlagen en zo aderverkalking en hartziekte tegengaan, maar volgens de Finse onderzoeker Seppo Yla-Herttuela ,,werken die lang niet altijd en we weten niet waarom. Daarom zijn wij op zoek naar een manier om de kwaal bij de bron aan te pakken''.

De zoektocht spitst zich toe op een lichaamseigen eiwit dat VEGF (vasculair endotheliale groeifactor) heet. Volgens de onderzoekers is dit eiwit in staat om cellen die aderverkalking bevorderen en dus gevaarlijk zijn voor het hart, de zogeheten macrofagen, uit de weg te ruimen.

Door de concentratie VEGF in het bloed op te voeren, zouden klontervorming en daaruit voortvloeiende hartaanvallen kunnen worden voorkomen, zeker bij mensen met een gevaarlijk hoog cholesterolgehalte.

Het internationale onderzoeksteam is overigens niet als enige op het spoor van een remedie voor hartziekte. De Leuvense onderzoeksgroep van Peter Carmeliet staat tot nader order aan de kop van het internationale onderzoek naar het 'hete' molecule VEGF . Leuven zoekt onder meer uit of het molecule, dat een sleutelrol speelt bij de vorming van nieuwe bloedvaten, middels genetische manipulatie kan worden gebruikt voor de aanleg van 'natuurlijke' overbruggingen in het hart, om zo dreigende hartaanvallen door verstopte kransslagaders te voorkomen.
11 jan 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek