Pijnstillers schaden dunne darm

Meer dan 70 procent van pijnpatiënten die pijnstillers als ibuprofen langer dan drie maanden aan een stuk slikken, lopen daarbij schade op aan hun dunne darm, rapporteren Amerikaanse artsen. Hun studie betekent een nieuwe klap voor reumapatiënten, na vroegere rapporten dat veelgebruikte pijnstillers van een ander type, de zogeheten cox-2-remmers, hun risico op hartziekte en beroerte verhogen.
artsen van het Baylor College of Medicine in Houston bestudeerden 21 patiënten die ontstekingsremmers als ibuprofen namen en vergeleken hun wedervaren met dit van twintig anderen die acetaminofen slikten, een pijnstiller met een ander werkingsmechanisme, of niets. Met een endoscoop in de vorm van een ingeslikte camera in een capsule onderzochten de artsen de ingewanden van het veertigtal vrijwilligers.

Bij 71 procent van de gebruikers van ibuprofen en verwante medicijnen vonden ze darmschade. Bij de controlegroep was dat maar 10 procent, schrijven ze in het zopas uitgekomen nummer van het vakblad Clinical Gastroenterology and Hepatology . ,,We zagen darmzweren en een boel andere kwetsuren'', zegt hoofdauteur David Graham. Hoewel mensen op ibuprofen of andere medicijnen uit dezelfde klasse van niet-cortisoneachtige ontstekingsremmers geregeld klagen over maagpijn of bloedarmoede, had geen van de vrijwilligers uit de studie klachten over dit soort symptomen.

Onderzoekers weten al langer dat pijnstillers uit de niet-cortisoneachtige medicijnklasse, waartoe ook het aspirientje behoort, bij langdurig gebruik in hoge dosissen potentieel dodelijke nevenverschijnselen kunnen geven, zoals een maagbloeding. Dat ook de darm in de klappen deelt, is nieuw.

Vioxx


Om de gevaarlijke nevenwerkingen van de medicijnklasse op te vangen werden nog niet zo lang geleden nieuwe pijnstillers ontwikkeld: de cox-2-inhibitoren. Die werden geruime tijd met goed gevolg gebruikt bij de pijnbestrijding bij reumapatiënten, maar kwamen onlangs zelf onder verdenking te liggen.

Een serie onderzoeken linkte ze aan een toename in hartaanvallen en beroerten. Eén medicijn, Vioxx van Merck, werd in september vorig jaar om die reden van de markt gehaald. Tegen twee andere succesvolle cox-2-remmers, Celebrex en Bextra van Pfizer, is de verdenking gerezen dat ook zij extra hartaanvallen geven bij geregeld gebruik.
05 jan 2005
meer over
zie ook rubriek