Ravels onderzoekt ambulancedienst

De gemeenteraadsleden Wim De Kinderen (Groen!) en Aline Bruurs (VLD) willen dat Ravels een eigen ambulancedienst krijgt. Nu kan de ziekenwagen niet snel genoeg in alle wijken geraken. Een werkgroep onderzoek de haalbaarheid.
,,Heel wat straten in onze gemeente liggen volgens de landkaart van Volksgezondheid in een rode zone, waar de dienst 100 niet binnen het kwartier ter plaatse geraakt'', zeggen de gemeenteraadsleden De Kinderen en Bruurs. Ook andere grensgemeenten, waaronder Baarle-Hertog en Hoogstraten, zijn in hetzelfde bedje ziek. Pogingen om de krachten te bundelen en samen een extra ambulancepost op te richten in de buurt van de grenspaal, mislukten.

Ook een verzoek tot samenwerking met hulpdiensten in Nederland draaide op niets uit.De raadsleden De Kinderen en Bruurs stelden daarom voor om zelf de hand aan de ploeg te slaan. ,,Wij wensen een eigen dienst 100 op te starten, zoals in buurgemeente Arendonk'', zei De Kinderen. ,,Als gemeenteraad kunnen we een openbare aanbesteding uitschrijven. Zo kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. In Arendonk werd het contract toegewezen aan het Rode Kruis. Bij ons komt de particuliere ambulancedienst RWP in aanmerking.''

De bestuursmeerderheid van CD&V geeft toe dat een op de drie straten in Ravels niet binnen het kwartier bereikbaar is. Maar de schepen van Volksgezondheid Jef Van de Pol (CD&V) gelooft niet dat een eigen dienst 100 absoluut zaligmakend is. ,,Daar hebben we drie vaste werknemers voor nodig en minstens twaalf vrijwilligers. En dat is wellicht niet haalbaar.'' Meerderheid en oppositie hebben afgesproken een werkgroep op te richten met alle betrokken partijen, gaande van gemeenteraad tot brandweer, RWP, dokters en deskundigen. Tegen juni moet ze een oplossing formuleren.
05 jan 2005
meer over
zie ook rubriek