Demotte wil volmachten bij eventuele ontsporing RIZIV-begroting

De ministerraad heeft donderdag het wetsontwerp van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte goedgekeurd over de beheersing van de gezondheidszorg. De tekst voorziet onder meer dat Demotte volmachten krijgt om in te grijpen als in april blijkt dat de begroting van de ziekteverzekering dreigt te ontsporen.

De volmachten dienen opdat de minister tijdig de nodige maatregelen zou kunnen nemen. Dit jaar ging het budget van de gezondheidszorg zwaar in het rood. Een nieuwe raming van de uitgaven in de gezondheidszorg is voorzien voor begin april 2005. als die nieuwe raming een nieuw risico op overschrijding aantoont, kunnen de nodige maatregelen zo snel mogelijk worden getroffen. De machtiging is beperkt vanaf 1 april tot eind 2005.

De wet voorziet ook in een aantal nieuwe mechanismen wat de geneesmiddelen, de artsen en de ziekenhuizen betreft. Zo wil Demotte het rationeel voorschrijfgedrag invoegen in de lijst van te vervullen kwaliteitsdoelstellingen voor geaccrediteerde artsen. De Nationale Commissie Geneesheren-ziekenfondsen kreeg de opdracht na te denken over de modaliteiten daarvoor.

De wet biedt ook de wettelijke basis voor het lanceren van een openbare aanbesteding van geneesmiddelen. Zo krijgt het bedrijf dat de goedkoopste prijs voorstelt de preferentiële terugbetaling. Het systeem viseert de 'vergelijkbare specialiteiten' waarvan één van de actieve bestanddelen niet meer onder octrooi valt. Het gaat niet om een volledige toepassing van het Nieuw-Zeelandse model, waarbij enkel het goedkoopste medicijn wordt terugbetaald.

Daarnaast voorziet het wetsontwerp de mogelijkheid voor de minister om enerzijds de terugbetaling van een geneesmiddel op te leggen en anderzijds de vraag om terugbetaling te weigeren.

Nog onder de noemer geneesmiddelen komt er een wijziging van het systeem van de referentieterugbetaling. Voortaan treedt die in werking als er een goedkoop alternatief bestaat met een identiek werkzaam bestanddeel, ongeacht de toedieningsvorm en de dosering, en als die bestemd is voor dezelfde leeftijdscategorie.

Op het vlak van de ziekenhuizen wordt het principe van de 'zorgbekkens' in de wet ingevoerd. Een en ander moet ervoor zorgen dat in de ziekenhuisprogrammatie de behoeften van de bevolking volledig gedekt worden. In dat kader zal indien nodig aangezet worden tot een optimale samenwerking, ongeacht de juridische of filosofische aard van de betrokken ziekenhuizen.

De programmatie per 'bekken' slaat ook de apparatuur. Zo zal bijvoorbeeld niet langer een hospitaal, maar een platform de financiering krijgen voor de PET-scanner. De programmatie van PET-scanners zal overigens worden herzien in het licht van de resultaten van een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg.

De tekst voorziet ook in de mogelijkheid om het systeem van referentiebedragen in de ziekenhuizen (die a posteriori worden vastgelegd) aan te vullen of te vervangen door een a priori forfaitair bedrag dat de totale kost van de tenlasteneming voor een bepaalde aandoening dekt.

De wet regelt ook het misbruik van de spoeddiensten. Voormalig minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke had een regeling uitgedokterd waarbij de ziekenhuizen een bijdrage konden vorderen van patiënten, maar die werd door het Arbitragehof vernietigd.

De nieuwe tekst voorziet dat er tussen 21.00 en 06.00 uur geen supplement kan worden gevraagd. Overdag kan aan patiënten wier zorgtrajecten niet aan bepaalde criteria voldoen een supplement van 9,5 euro of 4,75 euro (voor economisch zwakkeren) worden opgelegd.

Daarnaast wil de minister het zorgaanbod van spoed verhogen in de huisartsengeneeskunde door de creatie van nieuwe wachtposten in de grote steden.

24 dec 2004
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek