Eerste genetisch gemanipuleerd kalf

Een Argenijns privé-laboratorium is er in geslaagd om het eerste genetisch gemanipuleerde mannelijke kalf op de wereld te zetten. Dat liet het bedrijf gisteren weten.
Een verantwoordelijke van het laboratorium Biosidus bevestigde informatie die in de Argentijnse krant Clarin stond. Het stierkalf werd geboren op 7 december en kreeg de naam Pampero. Het kalf is een kruising van een gekloonde koe en een fokstier.

Aangezien de moeder in haar dna een menselijk groeihormoon heeft, kan dat de productie van groeihormonen mogelijk maken uit melk van genetisch gemodificeerde koeien.

,,Met de productie van hormonen die bekomen wordt uit de melk van een enkele koe, is het mogelijk om aan de vraag van een land te voldoen'', vertelde Marcelo Criscuolo, directeur van Biosidus. In Argentinië kampen 1.500 kinderen met groeiproblemen.

,,Met het sperma van Pampero kunnen wij zowat 300 koeien bevruchten, waarvan de helft genetisch gewijzigd zal zijn. Die koeien kunnen dus groeihormonen produceren door melk te geven'', voegde hij eraan toe. Het zou volgens hem jaren duren om die groeihormonen in een laboratorium te maken.
23 dec 2004
meer over
zie ook rubriek