Sommige artsen euro duurder

Sommige huisartsen gaan vanaf 1 januari 1 euro meer aanrekenen: 19 euro voor een raadpleging en 29 voor een huisbezoek. Hoeveel er dat gaan doen, is niet te voorspellen.
Het ,,Syndicaat van de Vlaamse Huisartsen'' (svh) roept op tot deze burgerlijke ongehoorzaamheid.

Normaal mogen de huisartsen pas op 1 april 19 en 29 euro aanrekenen. Maar normaal hadden de huisartsen op 1 januari ook een indexering moeten krijgen van hun honoraria. Die is ,,uitgesteld'' tot 1 april en meteen ingewerkt in de euro extra die ze dan mogen aanrekenen. Dat besliste de federale minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), toen dit najaar bleek dat de uitgaven van de ziekteverzekering aan het ontsporen waren.

Het svh zegt dat de huisartsen netjes binnen hun begroting bleven en dat er dus geen reden is om hen te straffen en hun indexering af te nemen. Het SVH vertolkt zo de mening van de meeste huisartsen. Maar of die de SVH-oproep gaan volgen, is onzeker. De twee door de overheid erkende ,,Belgische'' artsenvakbonden (die ook de specialisten groeperen) hebben het uitstel van de indexering wel aanvaard, zij het niet goedschiks.

De meeste artsen (degenen de beloofden de conventie na te leven), mógen wettelijk zelfs niet meer aanrekenen tot 1 april. Het SVH ontkent dat laatste: het noemt het uitstellen van de indexering illegaal en strijdig met het ,,gewoonterecht''. Het SVH zegt dat het alle artsen die daar moeilijkheden mee krijgen, juridisch zal verdedigen.

Uit berekeningen van Paul Vandaele van ditzelfde SVH blijkt intussen dat het aantal huisartsenprestaties sinds 1980 nauwelijks is toegenomen. Er is wel een verschuiving van huisbezoeken naar raadplegingen, en het medisch dossier is erbij gekomen. Er wordt nu 49 miljoen keer per jaar een beroep gedaan op een huisarts. Voor de patiënten is dat wellicht goed nieuws: het betekent waarschijnlijk dat ze niet minder ongezond zijn dan 23 jaar geleden. Voor de huisartsen is dit nieuws niet zo hartverheffend: er is evenveel werk als in 1980 maar ze zijn nu met enkele duizenden huisartsen meer om die hoeveelheid werk en het eraan gekoppelde inkomen te verdelen.

Intussen kijken Belgische huisartsen opnieuw naar hun Franse collega's. Die hebben afgelopen weken bekomen dat ze hun honoraria mogen optrekken van 20 tot 24 euro voor een raadpleging en van 30 tot 34 euro voor een huisbezoek. De Belgische huisartsen zijn nog altijd ,,op weg'' naar de 20 resp. 30 euro die hun Franse collega's toen al hadden en waarop ze zich inspireerden om die hier af te dwingen.
23 dec 2004
meer over
zie ook rubriek