Roeselare heeft snelste CT-scanner

Het Stedelijk Ziekenhuis in Roeselare beschikt als eerste ziekenhuis in België en een van de eerste in Europa over de snelste CT-scanner van het ogenblik. De hoogtechnologische apparatuur wordt voor allerhande medische onderzoeken gebruikt, maar biedt de grootste meerwaarde bij hart- en bloedvatenonderzoek. Het toestel kost 1,5 miljoen euro.
Een scanneronderzoek van de longen is al snel een kwestie van minuten. Dat lijkt soms een eeuwigheid voor een patiënt, die gedurende die tijd zoveel mogelijk rustig moet blijven, stil liggen en gemiddeld tien seconden de adem moet inhouden. De Siemens Somatom Sensation 64 verkort die onderzoeksduur tot amper drie seconden.

,,De nieuwe scanner bezit de snelst mogelijke rotatietijd. Het toestel met 64 detectoren en een bijzonder korte wendingstijd van de buis van slechts 0,33 seconde biedt grote mogelijkheden op het vlak van de radiologie'', zegt de ziekenhuisdirecteur Eddy Decoene. ,,We tellen alvast drie belangrijke voordelen voor de patiënt. Behalve de verkorte onderzoeksduur laat de nieuwe beeldverwerking toe ongekende details te zien, wat op zijn beurt de diagnose verbetert. De kortere onderzoeksduur en de scherpere beelden laten ook toe kleinere en zelfs bewegende organen beter te belichten. De snellere rotatie van de röntgenbuis biedt tevens de mogelijkheid om ziekere patiënten optimaal te onderzoeken, want zij moeten nu voor een onderzoek van de longen of buik slechts een achttal seconden de buik stil houden. Zelfs als dit onmogelijk is, levert deze nieuwe technologie nog steeds scherpe beelden.''

,,Gedurende de korte onderzoekstijd kunnen organen onderzocht worden met een snededikte van nauwelijks 0,6 millimeter. Ook de bloedvaten kunnen nu met nog meer detail dan vroeger onderzocht worden. Het skelet wordt in heel korte tijd met de fijnste details weergegeven.'' Het Stedelijk ziekenhuis betaalde 1,5 miljoen euro voor de aankoop van de scanner en zijn randapparatuur.

Er staan nog meer investeringen op stapel in het ziekenhuis. In de kelderverdieping opent morgen het vernieuwde restaurant de deuren.

Op de kraamafdeling worden volgend jaar de twaalf kamers langs de middengang grondig gemoderniseerd. Elke kamer krijgt een salonhoekje en een sanitaire cel met douche.

,,Tussen het operatiekwartier en de chirurgische dagkliniek komen twee aparte behandelingskamers. Het worden een soort kleine operatiezalen, waar medische ingrepen gebeuren waarvoor geen algemene verdoving van de patiënt nodig is, zoals tandoperaties'', zegt Decoene.
09 dec 2004
meer over
zie ook rubriek