Pil straks duurder voor 60 procent van de vrouwen

Vanaf 1 januari betaalt het ziekenfonds een hele resem anticonceptiepillen niet meer terug. De producenten zijn zelf uit het terugbetalingssysteem gestapt. Minister van Volksgzondheid Rudy Demotte trachtte dat tegen te houden, maar de rechter gaf de farmaciebedrijven gelijk.
In totaal gaat het om elf merken die samen meer dan de helft van de terugbetaalde anticonceptie-pillen voor hun rekening nemen. In ons land nemen ongeveer 1 miljoen vrouwen de pil. Ongeveer drie op de vijf zal vanaf volgend jaar meer betalen.

Waarom de bedrijven uit het terugbetalingssysteem stappen is onduidelijk. Ze willen niet reageren. Het kabinet Demotte spreekt van ,,commerciële redenen". Anticonceptiemiddelen worden maar een klein stukje terugbetaald, en de belasting die bedrijven moeten betalen om in dat systeem te zitten is vrij hoog.

Zij die een betaalbare pil willen, veranderen best van merk, luidt het op het kabinet van minister Demotte. Naast de pillen die wel worden terugbetaald, zijn er ook nog de generische anticonceptiepillen die sowieso goedkoper zijn dan merkpillen. Voor vrouwen jonger dan 21 bestaat er een maandelijkse korting van drie euro op de pil.
30 nov 2004
meer over
zie ook rubriek