Huisartsen overwegen ‘bevroren index’ toch aan patiënt aan te rekenen

Binnen het artsenkorps zijn het vooral de huisartsen die flink van leer trekken tegen de nieuwe besparingen van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS). Het bevriezen van de index voor de huisartsen is volgens hen onaanvaardbaar, vooral omdat het niet de huisartsen maar de specialisten zijn die verantwoordelijk zijn voor de budgetoverschrijding. “Ik zal zaterdag op de algemene vergadering van de huisartsenkringen voorstellen om de index toch gewoon aan te rekenen”, zegt huisarts Rufij Baeke van de Domusbeweging.
“Wat minister Demotte doet, is onaanvaardbaar. Daar mag wat burgerlijke ongehoorzaamheid tegenover staan.”
De bevriezing van de index werd door het artsensyndicaat bvas (dat in meerderheid uit specialisten bestaat) zelf voorgesteld als alternatieve besparingsmaatregel. De huisartsen zijn echter niet zo blij met dat voorstel. Door de bevriezing worden weliswaar financiële ingrepen in medische specialiteiten zoals chirurgie vermeden, maar daar hebben de huisartsen die zich binnen de artsengroep sowieso financieel onderbedeeld voelen weinig mee te maken. Met de bevriezing van de index des te meer.

“De maatregel is totaal onaanvaardbaar omdat de huisartsen niet verantwoordelijk zijn voor de overschrijding van het budget”, zegt Rufij Baeke. “Er is geen afzonderlijk huisartsenbudget, maar we zien wel dat het aantal huisbezoeken daalt en niet noodzakelijk gecompenseerd wordt door extra consultaties. We zien wel dat er steeds meer specialisten komen in perifere ziekenhuizen, waar ze werk overnemen van de eerste lijn. Dat werk is veel technischer en kost dus veel meer dan wanneer het door huisartsen wordt uitgevoerd. Als er al een budgetoverschrijding is, dan zit ze wellicht daar. De huisartsen daarvoor laten opdraaien is onaanvaardbaar. Daarom zal ik voorstellen om een lichte vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid te installeren en de index toch aan te rekenen.”
26 nov 2004
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek