Demotte blijft bij besparingsmaatregelen

De federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte, wil zijn besparingsplan voor de gezondheidssector niet herzien. Dat heeft hij dinsdagochtend laten weten aan de verschillende actoren uit de gezondheidszorg.
Minister Demotte blijft erbij dat de artsen 90 miljoen euro en de geneesmiddelensector 140 miljoen euro moeten besparen in 2005, ondanks het feit dat de sectoren die cijfers betwisten. Wel wil hij een sneller begrotingsopvolgingssysteem om na te gaan of de uitgaven wel correct zijn.

De ziekenfondsen, die de verhoging van het remgeld op antibiotica en huisbezoeken niet zien zitten, stellen als alternatief voor antidepressiva selectiever terug te betalen, mogelijk misbruik van spoedhonoraria aan te pakken en de terugbetaling van een bepaalde categorie anti-reumamiddelen op te schorten en te evalueren.

De Vlaamse katholieke en openbare ziekenhuizen riepen maandag op tot de splitsing van de Belgische gezondheidszorg. Ze stellen dat de besparingsmaatregelen van Demotte iedereen even hard treffen, zowel wie kwistig is als wie zuinig is. Vooral Wallonië bezondigt zich aan overconsumptie', luidde het. De ziekenhuizen kregen de steun van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, Inge Vervotte (CD&V). Ook de VLD en N-VA juichten de oproep toe.

Woensdagavond hakt het federale kernkabinet de knopen door.
23 nov 2004
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek