Ouders komen niet aan rust toe

Een werkloze en alleenstaande moeder van 35 jaar heeft zondag haar vierjarige zoon doodgestoken. Het jongetje zou hyperkinetisch en autistisch zijn geweest. Zeg maar: druk en moeilijk.
Alweer een tragische kinderdood, deze keer in het Henegouwse Quaregnon. De vierjarige Ramon woonde er samen met zijn moeder, die hem zondag om het leven bracht. Volgens de buren was Vinciane D. (35) dol op haar zoontje: ze heeft vorige week nog nieuwe kleren voor hem gekocht. Maar ze had ook haar handen vol met hem en er was haar al aangeraden om de jongen in een instelling te laten opnemen. Dat wilde ze niet.

Zondag, na een ruzie met haar ex-partner, werd het haar te veel. Volgens het parket was de vrouw depressief en was ze daarvoor in behandeling. Een psychiatrisch onderzoek moet uitwijzen of ze toerekeningsvatbaar is.

,,autisme kan veel stress veroorzaken binnen gezinnen'', zegt Cis Schiltmans van de Ouderbegeleiding autisme. ,,Je kind gedraagt zich heel anders dan andere kinderen, en je merkt als ouder snel dat je geen of nauwelijks handvatten hebt om dat kind op te voeden. Het reageert immers zo totaal anders. Van straffen en belonen bijvoorbeeld, snapt een klein kind met autisme helemaal niets. Het legt namelijk geen verband tussen de straf of beloning enerzijds, en de daad die ertoe leidde. Je hebt geen flauw idee waarom je kind doet wat het doet.''

Schiltmans is zelf de moeder van een intussen overleden zoon met autisme. ,,Toen hij drie of vier was, huilde hij echt élke nacht. Ik herinner mij nog dat ik niet meer aan rust toekwam. als je er dan alleen voor staat, tja Ik wil die moeder niet goedpraten, maar ik moet bekennen dat ik mij wel ergens in de situatie kan inleven. Gepaste begeleiding is in deze gevallen letterlijk van levensbelang.''

Autisme is het gevolg van een verstoorde hersenwerking. Het is een aangeboren en levenslange stoornis. Mensen met autisme begrijpen niet intuïtief, zoals anderen doorgaans doen, hoe ze zich tot anderen verhouden of wat die anderen van hen willen. Zelfs als ze verbaal sterk staan, hebben ze het moeilijk met communicatie: veelal interpreteren ze alles letterlijk. Hun zintuigen zijn overgevoelig. Ze zijn mogelijk erg rigide en kunnen in paniek slaan als iemand van een regel afwijkt of als hun planning overhoop wordt gehaald.

,,Een afspraak maken om op zaterdag te gaan wandelen, en dit dan toch niet doen omdat het op die dag regent. Zo'n onbenullig feitje, dat je aan andere kinderen gemakkelijk kunt uitleggen, kan ertoe leiden dat kinderen met autisme enorm blokkeren'', zegt de thuisbegeleider Björn Ramaekers van de Limburgse Stichting Autisme. ,,Het ene kind met autisme blijft daar dan eindeloos over doordrammen, het andere wordt er zelfs agressief van.''

Minder dan in Vlaanderen kunnen de Waalse gezinnen gebruikmaken van thuisbegeleidingsdiensten, die hen met praktische raad bijstaan. In Vlaanderen slepen de thuisbegeleidingsdiensten dan weer steeds langere wachtlijsten met zich mee.
23 nov 2004
meer over
zie ook rubriek