Demotte verwerpt splitsing gezondheidszorg

Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte verwerpt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen voor een splitsing van de gezondheidszorg. Die vinden dat Demotte de onverantwoorde uitgaveverschillen tussen de regio's niet aanpakt. Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte steunt de oproep van de Vlaamse ziekenhuizen.
Demotte vindt dat het voorstel van de Vlaamse ziekenhuizen van weinig moed getuigt. Hij had de verschillende sectoren gevraagd om bij het zoeken naar een oplossing voor de tekorten in de ziekteverzekering de bal niet door te spelen naar andere sectoren maar de eigen verantwoordelijkheid op te nemen, aldus de woordvoerster van Demotte.
De Vlaamse ziekenhuizen doen dit niet en schuiven alles door naar het zuiden. Dat is geen constructieve houding, aldus de minister. Hij wijst er nog op dat er ook bij de Vlaamse ziekenhuizen overschrijdingen bestaan.

Vervotte achter splitsing


In een mededeling wijst Vervotte erop dat de bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat en de gemeenschappen tekortkomt, zowel inzake de organisatie als de doelmatigheid van het gezondheidsbeleid. De bevoegdheidspakketten moeten beter op elkaar aansluiten zodat een performanter beleid kan gevoerd worden, stelt Vervotte.

,,Er is trouwens ook een verschil in aanpak en noden tussen de Vlaamse en Franse gemeenschap. De federale regering slaagt er bovendien niet in om de duidelijke uitgavenverschillen in de gezondheidszorgen tussen Vlaanderen en Wallonië aan te pakken en weg te werken", luidt het nog bij de Vlaamse minister.

Ook de N-VA steunt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen, meldt voorzitter Bart De Wever. Hij stelt tevreden vast dat steeds meer mensen overtuigd zijn van de noodzaak van een onmiddellijke splitsing van de gezondheidszorg.

Splitsing


De Vlaamse katholieke en openbare ziekenhuizen vinden dat de tijd rijp is om de Belgische gezondheidszorg onmiddellijk te splitsen. Ze zijn van oordeel dat minister Demotte zijn werk niet goed doet omdat hij de verschillen in de uitgaves tussen de twee landsdelen niet aanpakt. Tot die conclusie kwamen ze vandaag op hun staten-genraal in Affligem.

De Vlaamse ziekenhuizen roepen dan ook alle politieke partijen op werk te maken van de splitsing. In afwachting vragen ze dat het Vlaamse consumptieprofiel de norm wordt voor het hele land.

22 nov 2004
meer over
zie ook rubriek