Demotte verwerpt splitsing gezondheidszorg

De federale minister van Sociale Zaken, Rudy Demotte, verwerpt de eis van de Vlaamse ziekenhuizen voor een splitsing van de Belgische gezondheidszorg. Zowel de katholieke als de openbare Vlaamse ziekenhuizen deden die oproep omdat Demotte volgens hen de onverantwoorde uitgaveverschillen tussen de regio's niet aanpakt. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, Inge Vervotte, steunt de eis.
De Vlaamse ziekenhuizen formuleerden hun eis maandag op hun staten-generaal in Affligem. De ziekenhuizen verwerpen de besparingsvoorstellen van Demotte voor de ziekteverzekering. 'Het zijn blinde maatregelen die iedereen even hard treffen, zowel wie kwistig is als wie zuinig is. Vooral Wallonië bezondigt zich aan overconsumptie', luidt het. Volgens de katholieke koepel VVI (Verbond van Vlaamse Verzorgingsinstellingen) en het VOV (Vereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen) pakt de minister met zijn voorstellen onvoldoende de uitgavenverschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel aan. 'En dat terwijl de transfer vanuit Vlaanderen naar Wallonië de laatste jaren van 4,7 miljard euro naar 6,6 miljard per jaar is gestegen. Bovendien blijkt dat wat pre-operatieve onderzoeken betreft de 25 duurste ziekenhuizen Waals of Brussels zijn en de 35 goedkoopste Vlaams', stelt Julien Van Camp, voorzitter van het VVI. De Vlaamse ziekenhuizen roepen dan ook alle politieke partijen op werk te maken van de splitsing. Maandagmiddag kregen ze alvast de steun van de N-VA en de VLD. In afwachting vragen de ziekenhuizen dat het Vlaamse consumptieprofiel de norm wordt voor het hele land. Nu geldt voor standaardingrepen het nationale gemiddelde als referentiebedrag. Wie daarboven zit, maakt zich schuldig aan overconsumptie. Volgens Rudy Demotte spelen de Vlaamse ziekenhuizen de bal door naar 'het zuiden' en nemen ze hun eigen verantwoordelijkheid niet op. Dat is geen constructieve houding, aldus de minister. Hij wijst er nog op dat ook bij de Vlaamse ziekenhuizen overschrijdingen bestaan.

Vervotte

Vlaams minister van welzijn en Volksgezondheid, Inge Vervotte, steunt de oproep tot splitsing. In een mededeling wijst ze erop dat de huidige bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat en de gemeenschappen belangrijke tekortkomingen inhouden, zowel inzake de organisatie als de doelmatigheid van het gezondheidsbeleid. 'De federale regering slaagt er bovendien niet in om de duidelijke uitgavenverschillen in de gezondheidszorgen tussen Vlaanderen en Wallonië aan te pakken en weg te werken', luidt het.
22 nov 2004
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek