Overleg non-profit muurvast

De onderhandelingen over een nieuwe cao in de sociale sector zitten muurvast. De gesprekken tussen de vakbonden en minister van Sociale Zaken Rudy Demotte en zijn collega van Werk Freya Van den Bossche leverden ook vandaag niets op. Daarom komt het gemeenschappelijk vakbondsfront volgende week bijeen om concrete acties voor de maand december te plannen, zegt Walter Cornelis, nationaal secretaris van de christelijke vakbond LBC.
De vakbonden willen voor het nieuwe akkoord, dat in 2005 van kracht wordt, een volledige dertiende maand, een aanvullend pensioen en het optrekken van de premies voor nacht-en weekendwerk. Want de 250.000 werknemers in de Belgische non-profit-instellingen verdienen gemiddeld nog altijd 10,5 procent minder dan werknemers in equivalente jobs in andere sectoren, luidt het. Ook wil de sector extra personeel, meer bepaald 25.000 nieuwe jobs, waarvan er op federaal niveau 14.000 te realiseren zijn.

Verder vragen de vakbonden dat de eindeloopbaanregeling die geldt voor verpleegkundigen, toegepast wordt op alle personeelsleden. Die maakt het mogelijk vanaf 45 jaar minder te werken waardoor een abnormaal vroege uitstap uit de job wordt tegengegaan. Een belangrijke eis is ook de invoering van een 36-urige werkweek (in plaats van 38 uren nu). Ten slotte vragen de bonden voor elke werknemer in de non-profit vijf dagen opleiding per jaar.

Demotte en Van den Bossche lieten eerder al weten dat de eisen van de non-profit financieel niet haalbaar zijn.

De vakbonden plannen nu stakingen en blokkades in de maand december. Concrete afspraken daarover maken ze volgende week dinsdag.
18 nov 2004
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek