Autopsiewet nog altijd in wachtkamer

Baby's jonger dan achttien maanden die overwacht overlijden, moeten in principe een autopsie ondergaan. Dat staat althans in de wet van 26 maart 2003. In de praktijk gebeurt dat niet, maar volgens de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), is er beterschap op komst.
De autopsiewet bepaalt dat bij elk onverwacht en onverklaard overlijden van een kind jonger dan achttien maanden een autopsie moet worden uitgevoerd om de doodsoorzaak op te sporen. De wet werd afgekondigd op 26 maart 2003, maar wordt nog niet toegepast omdat de uitvoeringsbesluiten ontbreken. Er werd evenmin geld uitgetrokken voor de betaling van de autopsie-artsen, het vervoer van de baby's naar het onderzoekscentrum en psychologische steun aan de ouders.

Vandaag vindt in slechts twintig tot dertig procent van de verdachte overlijdens een autopsie plaats. In de programmawet eind vorig jaar is de wet bijgeschaafd en is er in financiering voorzien. ,,Vanaf juli 2005 zou het mogelijk moeten zijn deze wet uit te voeren'', zegt Michèle Van der Plaetsen, woordvoerster van minister Demotte.

De autopsiewet kwam er omdat artsen van oordeel zijn dat een autopsie bij zuigelingen nodig is om meer te weten te komen over de oorzaken van wiegendood. ,,Wij zijn blij dat de wet eindelijk in werking treedt'', zegt Kris Danckaert van kind en gezin. ,,Het is belangrijk voor het verwerkingsproces van de ouders dat zij uitsluitsel hebben over de doodsoorzaak van hun baby. Vaak voelen ouders zich schuldig als hun kind overlijdt aan wiegendood. als dan blijkt dat de baby stierf aan een erfelijke of infectieziekte kan dat de ouders helpen. Ook voor een volgende zwangerschap levert een autopsie soms belangrijke informatie.''

,,Met de autopsiewet kunnen gevallen van kindermishandeling ook niet meer onbestraft blijven. Het zou om 3 tot 5 procent van de onverklaarde overlijdens bij baby's gaan. Wij kunnen bovendien meer precieze cijfers krijgen over het aantal gevallen van wiegendood. Nu blijft het gokken.''

In 2002 zouden 26 baby's gestorven zijn aan wiegendood. In 2000 waren dat er 43, in 1993 zelfs 118. De daling zou toe te schrijven zijn aan een sensibiliseringscampagne en een verhoogde bewustwording bij ouders en dokters.
17 nov 2004
meer over
zie ook rubriek