Ziekenhuisbacterie resistenter ondanks daling antibioticagebruik

De campagnes om overdreven antibioticaverbruik tegen te gaan, hebben effect. Het verbruik in ons land daalde sinds de eerste campagne in 2000 met 7 tot 8 procent. Daardoor zijn bijvoorbeeld pneumokokken, die oor- en longontsteking veroorzaken, niet verder bestand geworden tegen antibiotica. De ziekenhuisbacterie MRSA daarentegen wordt wel steeds resistenter.
De cijfers werden vandaag bekendgemaakt bij de lancering van de nieuwe antibiotica-campagne van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
antibiotica kunnen bij ernstige infecties levens redden. Maar omdat ze vaak onnodig gebruikt worden, bijvoorbeeld bij griep of verkoudheid, raken de bacteriën bestand tegen de medicijnen.

De voorbije jaren wezen drie nationale campagnes op dat gevaar wezen, en met effect. Sinds 2000, toen de eerste campagne werd gevoerd, gebruiken Belgen gemiddeld 7 à 8 procent minder antibiotica.

Volgens professor Herman Goossens van het UZ Antwerpen, die het antibioticaverbruik in Europa in kaart brengt en de cijfers toelichtte, is die spectaculaire daling enkel te danken aan de voorbije campagnes, die in geen enkel Europees land op dergelijke schaal werden georganiseerd. België is dan ook niet langer de tweede grootste Europese voorschrijver van antibiotica, maar stond in 2002 op een zesde plaats.

Het verminderd verbruik lijkt ook een gunstige weerslag te hebben op de volksgezondheid. Zo zijn pneumokokken, de voornaamste verwekkers van middenoorontsteking en longinfecties, sinds 2000 niet verder bestand geworden tegen antibiotica.

In de ziekenhuizen loopt de situatie echter verder uit de hand. Zo was in 1998 14,6 procent van de ziekenhuisbacterie mrsa bestand tegen antibiotica. In 2002 was dat al opgelopen tot 25,8 procent. De verklaring ligt volgens professor Goossens bij het feit dat de campagnes tot nu toe gericht waren op arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisartsen, apothekers en patiënten, niet op de ziekenhuizen. Hij pleit dan ook voor een ziekenhuiscampagne.

De campagne die vandaag gelanceerd werd, is net als de vorige bestemd voor huisarts, apotheker en patiënt. De boodschap ,,Bij verkoudheid, acute bronchitis en griep helpen antibiotica niet. Praat met uw arts over een gepaste behandeling'' wordt vanaf vandaag tot en met 28 november verspreid via radio-en tv-spotjes en via infobrochures bij artsen en apothekers.
15 nov 2004
meer over
zie ook rubriek