Ziekteverzekering moet 240 miljoen extra besparen

De gezondheidszorg moet volgend jaar 238 miljoen euro extra besparen. Dat zei Rudy Demotte (PS, foto belga), de federale minister van Sociale Zaken, dinsdagavond aan de sociale partners en de zorgactoren. Hij zal het geld halen bij alle actoren en kondigde een verstrenging aan van de responsabiliseringsmaatregelen tegen de overconsumptie. Het tekort in 2004, geraamd op 634 miljoen euro, wordt deels gedekt door de reserves uit de sociale zekerheid.
Demotte hield dinsdagavond met de zorgactoren noodoverleg over de ontsporende uitgaven in de ziekteverzekering. Het stelsel dreigt in 2004 af te stevenen op een tekort van 634 miljoen euro, terwijl de regering totnogtoe rekening hield met een deficit van 310 miljoen. Demotte gaf mee dat het te laat is om voor 2004 extra besparingsmaatregelen te treffen. De farmaceutische industrie en de ziekenfondsen passen een aanzienlijk deel van het tekort bij. Het resterende bedrag, zo'n 100 tot 150 miljoen, moet door de reserves van de sociale zekerheid gedekt worden. Die bedragen zo'n 2,5 miljard euro.

De situatie voor 2005 is moeilijker. De minister herhaalde dat de ziekteverzekering volgend jaar binnen haar wettelijke bepaalde budget van 17,389 miljard euro moet blijven. Dat budget hield al rekening met besparingen ter waarde van 308 miljoen euro, maar dat volstaat niet. Afgaande op de nieuwste ramingen zou een extra inspanning van 238 miljoen euro geleverd moeten worden
10 nov 2004
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek