Hersendoden meteen naar transplantatie- centrum

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) heeft een actieplan klaar om het tekort aan orgaandonoren weg te werken. Dat meldt de Artsenkrant. Zo wil hij een wettelijke regeling waardoor hersendoden onmiddellijk overgebracht worden naar een transplantatiecentrum. Ook komt er, zoals de minister eind september aankondigde, een sensibiliseringscampagne.
SINDS 2002 groeien de wachtlijsten van mensen die een donororgaan nodig hebben. Het aantal donoren bleef wel stabiel, op jaarbasis schommelde hun aantal tussen de 20 tot 22 op een miljoen inwoners, maar het aantal patiënten dat een nieuw orgaan nodig heeft, nam wel toe. Daardoor overlijdt 15 tot 30 procent van de patiënten die op een wachtlijst staan.

De Belgische wet zegt dat iedereen potentiële donor is als hij zich hiertegen niet uitdrukkelijk verzet heeft. Op dit ogenblik hebben ongeveer 200.000 mensen dat gedaan. Hoewel dat wettelijk niet moet, wordt in de praktijk bij een overlijden echter ook nog de familie geraadpleegd en die geeft in 10 tot 15 procent van de gevallen geen toestemming.

Om één en ander te verhelpen wil Demotte wettelijk verplichten dat mensen die hersendood zijn onmiddellijk naar een transplantatiecentrum worden overgebracht, ongeacht de leeftijd. De toestand waarin iemand hersendood is - er is dan geen hersenactiviteit meer maar het hart klopt nog - is noodzakelijk voor optimale donatie. Ook wordt er nog te veel van uit gegaan dat ouderen niet in aanmerking komen voor orgaandonatie, maar dat klopt niet want met de nieuwe technieken kunnen artsen de organen, welke leeftijd ze ook hebben, screenen op kwaliteit.

Daarnaast komt er begin 2005 een sensibiliseringscampagne voor artsen en het brede publiek die het aantal weigeringen naar beneden moet halen. Toen was evenwel nog niet duidelijk welke boodschap ze zou bevatten. Intussen is de minister daar uit. Hij wil dat orgaandonatie minder wordt geassocieerd met dood en overlijden, maar meer met de solidariteit van het leven. Daarnaast moet volgens hem duidelijk gemaakt worden dat hersendood gelijk staat met overlijden, want daar hebben nabestaanden vaak twijfels over.

Verder wil hij speciale infopakketten over orgaandonatie verspreiden in het lager- en het middelbaar onderwijs. ,,Orgaandonatie mag geen taboe-onderwerp zijn'', zegt hij. Ook plant hij lokale infosessies waar patiënten of familieleden van donors getuigen, een speciale website en spotjes op radio en televisie. Ten slotte zou elk ziekenhuis in de toekomst moeten berekenen hoeveel donors het verwacht.

Voor de wetsvoorstellen van de Franstalige liberalen en de Vlaamse christen-democraten om de toestemming voor orgaandonatie te koppelen aan de digitale identiteitskaart is hij niet gewonnen. Volgens Demotte wordt er nu al te veel informatie opgenomen in de identiteitskaart en bestaat daarbij het risico van slecht werkende databanken of het verlies van de kaart.
29 okt 2004
meer over
zie ook rubriek