De Vlaamse groeistudie

De Vlaamse jeugd wordt steeds groter, maar de jongste tien tot vijftien jaar ook dikker. Dat blijkt uit de nieuwe 'groeicurven' van de overheid voor lengte, gewicht, body mass index en puberteitskenmerken. Het project 'Vlaamse Groeistudie' loopt van 2002 tot 2006.
De vorige gegevens waren compleet achterhaald en artsen krijgen met de nieuwe grafieken een verbeterd instrument in handen om de ontwikkeling van kinderen op te volgen en indien nodig in te grijpen.

Van 1960 tot nu werden de mannen elke tien jaar gemiddeld anderhalve centimeter groter en bij de vrouwen is dat iets meer dan een centimeter. Vrouwen en mannen werden ook respectievelijk 0,9 kilogram en 1,2 kilogram zwaarder per decennium. In zoverre dat je cijfers uit die periode niet meer kunt gebruiken om er de lichamelijke ontwikkeling van kinderen tot jonge volwassenen mee te volgen.

Het eerste grootschalige onderzoek volgde tussen 2001 en 2004 ongeveer 16.000 kinderen (7.920 jongens en 8.176 meisjes) van nul tot twintig jaar. Het werd opgesplitst in een voorschoolse groep van 0- tot 3-jarigen van wie men de gegevens haalt in 50 consultatiebureaus en 25 kinderdagverblijven van Kind en gezin en in een schoolgaande groep van 3- tot 21-jarigen waarover informatie verkregen is bij 57 clb's en bij de preventieve geneeskundige diensten voor studenten. Het eerste deel van het onderzoek, over de leeftijd van twee tot twintig jaar, werd zopas voorgesteld.

Mannen worden gemiddeld 14 centimeter groter dan vrouwen, leert de studie. Twintigjarige jongens meten nu 180,6 centimeter, meisjes halen 166,5 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze bijna 11 zijn, jongens moeten wachten tot 13,5 jaar voor ze hun hoogste groeisnelheid bereiken.
Het gewicht en de lengte bij de geboorte zijn de voorbije decennia en zelfs eeuwen weinig veranderd.

Er is geen seculaire evolutie in de puberteit: meisjes en jongens worden niet steeds vroeger geslachtelijk rijp. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de gemiddelde leeftijd van de eerste maandstonden tussen 1960 en 1980 bleef hangen op 13 jaar.

Voor andere kenmerken zoals schaambeharing, ontwikkeling van de mannelijke geslachtsdelen en borstontwikkeling waren er tot nu geen accurate historische cijfers. Anno 2004 beginnen de genitaliën en de teelballen zich te ontwikkelen op gemiddeld 11,4 jarige leeftijd en krijgen meisjes borsten op 10,7 jaar.

De studie bevestigt dat de jeugd dikker wordt. Ongeveer 14% van onze jeugd heeft overgewicht (bmi tussen 25 en 30), 3% is obees (bmi gelijk aan of hoger dan 30).

19 okt 2004
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek