Marktaandeel geneeskunde aan VUB en LUC gehalveerd

De geneeskunde-opleidingen aan de Vrije Universiteit Brussel en het Limburgs Universitair Centrum hebben de voorbije vijf jaar de helft van hun marktaandeel verloren. De Universiteit Gent is steeds populairder bij studenten.
Het geneeskundig tijdschrift De huisarts vergeleek het marktaandeel van de Vlaamse universiteiten voor de generatiestudenten geneeskunde. Dat zijn alleen de studenten die zich voor de eerste keer in het hoger onderwijs inschrijven.

In 1998 koos 6 procent van hen voor de vub, vijf jaar later was dat aandeel gezakt tot 3,4 procent. Het LUC zakte van 16,5 naar 8,4 procent.

Volgens de rector van de Vrije Universiteit Brussel, Ben Van Camp, wordt het beeld vertekend doordat de cijfers alleen naar de instroom verwijzen. ,,Zo is ons marktaandeel in de uitstroom van afgestudeerde artsen 12 procent'', zegt hij. Dat is vooral toe te schrijven aan de vele studenten die eerst aan een andere universiteit starten, en pas daarna hun eerste jaar aan de vub doen.

Wat de Vrije Universiteit Brussel ook parten speelt, is de negatieve perceptie die haar bedreigt. ,,De grote universiteiten van Gent en Leuven cultiveren graag het idee dat kwaliteit rechtevenredig is met de grootte. Terwijl dat niet klopt. Dat de studenten eerst aan een andere instelling hebben gestudeerd, vooraleer ze naar ons komen, betekent dat ze het hier beter vinden.''

Gaat de geneeskunde dezelfde weg op als de tandheelkunde aan de VUB? Die werd namelijk afgeschaft nadat het studentenaantal te veel was geslonken. ,,Bij de tandartsen was er een kwaliteitsprobleem. Voor de geneeskunde is dat niet geval'', reageert Van Camp.

Het Limburgs Universitair Centrum heeft vooral te kampen met de korte opleiding. Voor het tweede deel van hun opleiding moeten de studenten namelijk de wijk nemen naar een van de andere universiteiten.

De stijging van het marktaandeel in Gent, van 19 naar 29 procent over vijf jaar, is kenmerkend voor de hausse waarin de hele Universiteit Gent zit. Het marktaandeel van de universiteiten van Leuven en Antwerpen zijn min of meer stabiel gebleven. De KU Leuven zit op ruim 45 procent, de UA op 12 procent.

Volgens rector Van Camp hebben de geneeskunde-opleidingen in Vlaanderen al langer nood aan meer samenwerking. ,,Voor de hogere jaren is het zinloos om de infrastructuur naast elkaar in de verschillende universiteiten te laten bestaan. Nu al werken wij samen met de universiteiten van Groningen en Amsterdam. Hun studenten komen bij ons in het ziekenhuis ervaring opdoen.''
02 jun 2005
meer over
zie ook rubriek