Nieuwbouw OLV-ziekenhuis Aalst van start

Na maandenlang voorbereidend graafwerk wordt morgen de eerste steen gelegd van de nieuwbouw van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst. Dat project zal de Moorselbaan een volledig andere aanblik geven. De eerste bezoekers kunnen in 2008 in de nieuwe vleugel terecht.
Op de plaats van de vroegere parkeerruimte voor bezoekers komt een modern complex van 45.000 vierkante meter groot. De nieuwbouw zal de hospitalisatie- en de ambulante diensten van elkaar scheiden. De hospitalisatieafdelingen blijven in de oude vleugel, maar de ambulante diensten zoals de dagkliniek met een honderdtal bedden, de consultatieruimtes en onderzoekslokalen voor kleine ingrepen verhuizen naar de nieuwbouw. Dat geldt ook voor de diensten cardiologie en hartbewaking, reumatologie, fysische en nucleaire geneeskunde, nierdialyse en kathlab. Ook het restaurant en een uitgebreider operatiekwartier krijgen een plekje in het nieuwe complex.

Tussen beide vleugels komt een verbindingsgebouw met een nieuwe centrale inkomhal. Van daaruit worden de bezoekers met roltrappen naar het huidige onthaal geleid, waar een binnentuin, een ruime cafetaria en enkele winkeltjes komen.

Onder het gigantische complex komt een ondergrondse parkeergarage met drie verdiepingen, goed voor 680 wagens. Het aanslepende parkeerprobleem waarmee het ziekenhuis kampt, moet daardoor opgelost worden.

Als de nieuwbouw er in 2008 staat, bergt het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis de graafmachines nog niet meteen op. Tussen 2008 en 2013 staat een volledige renovatie van de resterende gebouwen op het programma en worden de oudste afgebroken.
25 mei 2005
meer over
zie ook rubriek