Nederlandse huisarts verdient dubbel zoveel als Belgische collega

Met een jaarlijks bruto-inkomen van 97.000 euro verdient een Nederlandse huisarts bijna het dubbele van zijn Belgische collega. Toch werkt de Nederlandse huisarts minder uren per week. Dat blijkt uit cijfers van Jeroen Cornelissen, consultant gezondheidszorg in Eindhoven. Het bericht staat in de Artsenkrant .
Cornelissen vergeleek het Nederlandse eerstelijnssysteem met het Belgische. Met een bruto-inkomen van 97.000 euro staat Nederland tweede op de Europese ranglijst voor huisartseninkomens, alleen Duitsland doet beter. De Belgische huisarts bengelt met 50.000 euro bruto achteraan en laat alleen de Poolse collega's achter zich.

Bij onze noorderburen zijn er vier keer minder huisartsen dan in België. Nederland telt één huisarts voor 2.630 inwoners, België één per 600 inwoners. Vandaar ook dat de Nederlandse huisarts aan 9.750 consultaties op jaarbasis komt, tegenover 6.500 in België.

Toch werkt een Nederlandse huisarts met gemiddeld 58 uur per week minder dan een Belgische, die doorgaans een werkweek van 60 uur heeft. Een Belgische huisarts legt ook meer huisbezoeken af - gemiddeld 44 per week. De Nederlandse huisarts gaat heel wat minder op de baan, hij komt maar aan 21 huisbezoeken per week.

Opvallend is dat Nederlandse huisdokters maar bij 34 procent van de patiëntencontacten iets voorschrijven; voor België is dat 60 procent.
24 mei 2005
meer over
zie ook rubriek