Alleen Poolse huisartsen verdienen minder dan Belgische

Belgische huisartsen verdienen slechts de helft van wat hun Nederlandse collega's verdienen. Toch werkt de Nederlandse huisarts minder uren per week. Belgische dokters verdienen jaarlijks "amper" 50.000 euro bruto. Alleen Poolse artsen doen nog slechter in Europa. Dat blijkt uit cijfers van consultant gezondheidszorg Jeroen Cornelissen uit Eindhoven.

Belgische armoezaaiers


Met een jaarlijks bruto-inkomen van 97.000 euro staat Nederland tweede op de Europese ranglijst voor huisartseninkomens, alleen Duitsland doet nog beter. De Belgische huisarts bengelt met 50.000 euro bruto helemaal achteraan en laat alleen de Poolse collega's achter zich, zo blijkt uit het onderzoek.

Belgische doodwerkers


Bij onze noorderburen zijn er vier keer minder huisartsen dan in België. Nederland telt één huisarts voor 2.630 inwoners, België één per 600 inwoners. Toch werkt een Nederlandse huisarts met gemiddeld 58 uur per week minder dan een Belgische, die doorgaans een werkweek van 60 uur heeft. Een Belgische huisarts legt ook meer huisbezoeken af. Dat zijn er gemiddeld 44 per week.

Voorschrijfgedrag


De Nederlandse huisarts gaat heel wat minder op de baan, hij komt maar aan 21 huisbezoeken per week. Opvallend is ook dat Nederlandse huisdokters slechts bij 34 procent van de patiëntencontacten iets voorschrijven, terwijl dat in België bij 60 procent gebeurt.
24 mei 2005
meer over
zie ook rubriek