Gen van menselijke lever moet 'schonere' rijst opleveren

In een dramatische uitbreiding van genetische manipulatie zijn wetenschappers gestart met het vermengen van menselijke genen met rijst teneinde een meer milieuvriendelijk gewas te hebben. De nieuwe stap stuit op harde kritiek van tegenstanders.

Enzym dat schadelijke chemische stoffen afbreekt

Wetenschappers hebben aan rijst een gen van de menselijke lever toegevoegd dat het enzym CYP2B6 produceert. Bij de mens breekt dit enzym schadelijke chemische stoffen af. De vorsers hopen dat het gen, wanneer gecombineerd met rijst, hetzelfde gaat doen met verschillende soorten herbiciden en andere schadelijke producten in de landbouw.

resistentie tegen dertien herbiciden

Standaard genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo's) zijn met genen van bacteriën veranderd. Maar zij zijn slechts tegen één onkruidverdelger resistent. Boeren kunnen aldus maar met één type hun akkers besproeien, maar wel zo dikwijls als ze willen.
Vorsers van het Nationaal Instituut voor Agrobiologische Studies in het Japanse Tsukuba hadden ontdekt dat het gewas tegen dertien herbiciden resistent zou zijn.

Vervuilde landbouwgrond schoonmaken

Volgens professor Richard Meilan, die gelijkaardig onderzoek heeft uitgevoerd aan de Purdue Universiteit in Indiana, kan de rijst ook dienen om landbouwgrond schoon te maken dat met industriële polluanten is vervuild. Bij zijn onderzoek heeft hij een gen van konijnen gebruikt, maar hij ziet geen reden waarom menselijke genen ook niet zouden worden gebruikt.

Critici walgen

De nieuwe technologie leidt echter tot walging bij critici die er meer munitie in vinden om te zeggen dat men via genetische manipulatie "Frankensteinvoedsel" aan het creëren is. Zelfs vóór de ontwikkeling ervan waren vele lieden, onder wie de Britse prins Charles, ertegen gekant omdat wetenschappers God zouden spelen wanneer zij onnatuurlijke combinaties van levende wezens scheppen.

'Kannibalisme'

Milieuactivisten zeggen dat niemand het deels van mensen afgeleide voedsel gaat eten, omdat het neigt naar kannibalisme. Sue Mayer van Gene Watch dat niemand het gaat eten omdat er al voldoende walging is over het gebruik van menselijke genen en omdat al die mensen al het gevoel hebben dat de biotechnologische industrie met hun bezorgdheid geen rekening houdt.

Nieuw gevaarlijk onkruid?

Meilan zelf waarschuwde overigens voor het gevaar dat er door toepassing van deze gentechnologie bijzonder schadelijke onkruidsoorten kunnen ontstaan die ongevoelig zijn voor een resem onkruidverdelgers
27 apr 2005
meer over
zie ook rubriek