Te weinig zon leidt tot kanker

Jarenlang hamerden wetenschappers erop: zonnebaden is schadelijk, want te veel UV-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Nu klinkt uit Australië en Groot-Brittannië een ander geluid: wie zich te weinig aan zonlicht blootstelt, riskeert een tekort aan vitamine D. En dat kan leiden tot multiple sclerose, suikerziekte en kanker. «We gaan de mensen nu niet meteen oproepen om te zonnebaden», zegt Sara Hiom van de Britse organisatie Cancer Research UK. «Maar we moeten mensen vertellen dat zonlicht soms ook goed is.»
De Cancer Council of Australia kwam op de proppen met de wat vreemde waarschuwing dat sommige mensen te weinig zonlicht krijgen. Uit een onderzoek in Victoria, in Zuid-Australië, blijkt dat 43% van de vrouwen een licht tekort had aan vitamine D. Zo'n 11% had een ernstig tekort aan vitamine D aan het einde van de winter. En Australië is dan nog één van de zonnigste landen ter wereld waar huidkanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huidkanker overigens welig tiert. melanoom of pigmentkanker is er één van de belangrijkste doodsoorzaken. Daarom hebben Australische gezondheidswerkers de bevolking altijd gewaarschuwd om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. «Dit is een echte revolutie», zegt professor Bruce Armstrong van de Sydney University. «Ik heb de afgelopen 25 jaar rondgebazuind dat mensen zoveel mogelijk de zon moesten vermijden. Dit rapport toont aan dat er twee kanten aan het verhaal zijn.» Want een tekort aan vitamine D kan onder meer leiden tot darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en osteoporose of beenderontkalking.

Levensgevaarlijk


«Deze oproep uit Australië kan veel mensen schade berokkenen», waarschuwt professor Hendrik Roelandts, huidspecialist aan het UZ Gasthuisberg in Leuven. «Zeggen dat blootstelling aan zon ook goed is, is zoals de goede eigenschappen van sigaretten bewieroken. roken maakt mensen bijvoorbeeld rustiger. Maar dat weegt niet op tegen de schadelijke effecten. Met zonlicht is dat net zo. Uiteraard is zonlicht goed, onder meer omdat onze huid daardoor vitamine D aanmaakt. Maar wie zich te veel aan het zonlicht blootstelt, loopt een hoog risico op huidkanker. Een licht tekort aan vitamine D weegt daar absoluut niet tegen op», benadrukt prof. Roelandts. «Iedereen die in België een normaal leven leidt en af en toe buitenkomt, krijgt ruim voldoende zonlicht, zonder te moeten zonnen aan het strand. Bovendien neemt ons lichaam ook vitamine D op uit onze voeding. Er is dus geen enkele reden om je meer bloot te stellen aan zonlicht. Dat is en blijft levensgevaarlijk.»
23 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek