Nieuwe gezondheidswet aangepast

De meerderheidspartijen schaafden het ontwerp van de gezondheidswet gisteren op belangrijke punten bij. Ze kwamen daarmee tegemoet aan de kritiek van de farma-sector. CD&V reageerde verbolgen. 'Het is geen manier van werken om op het laatste nippertje dergelijke belangrijke amendementen in te dienen', stelde het kamerlid Luc Goutry.
De kamercommissie voor Volksgezondheid debatteerde gisteren tot laat in de avond over het ontwerp van de gezondheidswet. Verwacht werd dat de commissieleden het wetsontwerp meerderheid tegen oppositie zouden goedkeuren. Het ontwerp wordt donderdag al ter goedkeuring voorgelegd aan de plenaire vergadering van de Kamer.

De gezondheidswet geeft een wettelijke basis aan een reeks besparingen in de ziekteverzekering. Ze moet onder meer leiden tot 238 miljoen euro besparingen dit jaar, en tot structurele besparingen op langere termijn.

De blikvangers zijn de openbare aanbesteding van geneesmiddelen (het kiwimodel) en een optimaler ziekenhuisaanbod. De wet effent ook het pad voor een rationeler voorschrijfgedrag en voor een vaste prijs voor routine-operaties. Ze geeft volmachten aan Rudy Demotte (PS), de federale minister van Sociale Zaken. Hij kan van 1 april tot 31 december 2005 eenzijdig ingrijpen als het budget ontspoort.

De meerderheidspartijen dienden gisteren 19 amendementen op het wetsontwerp in. geneesmiddelen binnen patent worden gevrijwaard van een prijzenslag, en de scherpe kantjes van het referentieterugbetalingssysteem worden gevijld.

Meerwaarde


In dit systeem wordt de terugbetaling van geneesmiddelen gebaseerd op de terugbetaling van het goedkoopste alternatief. Het was de bedoeling het systeem van toepassing te maken op geneesmiddelen met een identiek werkzaam bestanddeel, zelfs al verschilt de dosering en de toedieningsvorm.

De meerderheid maakt uitzonderingen nu mogelijk als de therapeutische meerwaarde bewezen wordt. Er komen ook nieuwe regels voor reclame, en de minister van Sociale Zaken kan een maximumprijs voor medische implantaten vastleggen.

CD&V reageerde gisteren verontwaardigd. Luc Goutry wees erop dat het ontwerp van de gezondheidswet op belangrijke punten wordt uitgehold. 'Het is allemaal veel geblaat voor een ontwerp dat uiteindelijk fel wordt afgezwakt.'
23 mrt 2005
Bron: De Tijd
meer over
zie ook rubriek