Kiwimodel aangepast

De kiwi gaat in twee: de aanbesteding blijft overeind, zoals de socialisten minister Rudy Demotte en SP.A-partijvoorzitter Steve Stevaert wilden, maar enkel voor geneesmiddelen ,,buiten patent'', zoals de VLD vroeg. In ruil betaalt de farma-industrie: ze moet oudere geneesmiddelen goedkoper maken en nog wat meer taksen betalen.
DAT lijkt de oogst van een woelige en warrige vergadering in de kamercommissie Volksgezondheid die de gezondheidswet van Demotte gisteren besprak. De bescherming van de geneesmiddelen onder patent - in ruil voor geld - is de kern van het compromis tussen regering en farma-industrie en tussen socialisten en liberalen. Parlementsleden van de meerderheid dienden gisteren in de commissie op de valreep een reeks amendementen in.

Met VLD-amendementen over de kiwi-aanbesteding kon de farma-industrie leven: de kiwi-aanbesteding (de laagste prijs wint) wordt niet toegepast op geneesmiddelen die nog ,,onder patent'' zijn. Dit wil zeggen: waarvan de ,,uitvinding'' nog beschermd is en die dus nog niet mogen nagemaakt worden door de fabrikanten van generieke geneesmiddelen.

Er is ook afgesproken welke geneesmiddelen beschouwd worden als imitaties en welke als echt vernieuwend. Als er morgen een insulinemiddel op de markt komt dat suikerzieken als spray kunnen toedienen in plaats van als inspuiting, wordt dat als vernieuwend beschouwd.

De geneesmiddelenbedrijven kregen die toegevingen niet zomaar. Ze moeten ervoor betalen. En flink zelfs. In ruil moeten ze vooreerst de prijzen van hun oudere geneesmiddelen verder laten zakken. Tot nu gold dat ze na 15 jaar 14 procent goedkoper moesten worden, nu moet dit al na 12 jaar. Bovendien moeten ze niet 127 miljoen euro extra taksen betalen zoals enkele maanden geleden beslist is door de regering, maar 150 miljoen euro. De regering denkt dat 150 miljoen euro nodig zal zijn om haar budget in evenwicht te houden.

De farma-industrie houdt het op 127 miljoen. De regering belooft de 23 resterende miljoenen terug te betalen als er te veel zou zijn betaald. De regering beloofde ook een ,,debat ten gronde'' over het geneesmiddelenbudget en over de plaats van de farma-research in de Belgische economie.

De woordvoerster van minister van Begroting, Johan Vande Lanotte (SP.A), benadrukte gisteren dat het voor haar minister niet vaststaat dat de prijsdaling voor oudere geneesmiddelen voor haar minister volstaat. Die weigert al een tijd de besluiten over de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen goed te keuren, zolang er geen afdoende prijsdalingen zijn doorgevoerd voor oudere geneesmiddelen. ,,De begrotingscontrole van april zal leren of dit voldoende is'', zei ze.

De oppositie, vooral CD&V, was vreselijk boos over het tijdstip van de indiening van de amendementen. ,,Wij worden voor het lapje gehouden'', zei kamerlid Luc Goutry. ,,Men houdt ons weken zoet met discussies over voorstellen waarvan de regering al lang wist dat ze die zou wijzigen. De amendementen worden ingediend net voor de wet wordt gestemd zodat echte discussie niet mogelijk is.'' CD&V wijst ook - tevergeefs - de volmachten af die met de gezonheidswet is gemoeid en waarover ook de VLD struikelde. Voor CD&V is de regering voor de farma-industrie door de knieën gegaan. De partij begrijpt evenmin waarom haar amendement om de supplementen te beperken werd afgewezen. SP.A-voorzitter Steve Stevaert deed onlangs een uitval naar artsen en ziekenhuizen die almaar meer supplementen aanrekenen bij opname in (vooral eenspersoonskamers) ziekenhuizen. Maar de socialisten schikten zich naar de meerderheid om de supplementen niet wettelijk te beperken. In ruil krijgt de partij een prijsbeperking voor de implantaten (heupprothesen).
23 mrt 2005
meer over
zie ook rubriek