Intensieve zorgen en spoed kampen met tekort aan specialisten

De diensten intensieve zorgen en de spoedafdelingen van de Belgische ziekenhuizen kampen met een tekort aan specialisten. Dat zei professor Jean-Louis Vincent, diensthoofd intensieve zorgen in het Brusselse Erasmusziekenhuis, dinsdag naar aanleiding van het 25ste congres over intensieve zorgen en urgentiegeneeskunde in Brussel.
"Op dit ogenblik zijn er op de spoedafdelingen en diensten intensieve zorgen niet voldoende artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen aanwezig om ze 24 uur op 24 te bemannen. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat de arts van wacht een cardioloog of pneumoloog is in plaats van een arts die gespecialiseerd is in intensieve zorgen", aldus Vincent. Op het congres werden verschillende mogelijkheden besproken om het probleem op te lossen. Zo werd er geopperd om per regio nog één spoeddienst of dienst intensieve zorgen te behouden. Andere ziekenhuizen moeten patiënten dan doorverwijzen. Een ander voorstel is de
robotisering van de afdelingen. Het gaat om een systeem dat de arts zou toelaten de zieken op afstand te zien. telegeneeskunde is een oplossing voor een arts die advies nodig heeft van een collega. Hij kan bijvoorbeeld de radiografie van een patiënt naar een ander ziekenhuis sturen, waar een gespecialiseerde arts zijn advies geeft over de diagnose en de te volgen behandeling.
23 mrt 2005
Bron: Belga
meer over
zie ook rubriek