Extreme condities moeten apothekers paaien

De firma Topgen, producent van generische geneesmiddelen biedt apothekers extreem voordelige condities aan om op die manier hun geneesmiddelen te 'pushen' op de markt. Dat blijkt uit zeer recente apothekersfacturen die De Morgen kon inkijken.
Een apotheker kreeg van de firma bij zes doosjes omepratop, de generische variant van de bekende maagzuurremmer Losec, zes gratis doosjes bovenop. De extra brutowinst voor de apotheker op twaalf verkochte doosjes loopt op tot 285,12 euro. De prijs wordt betaald door patiënt en ziekteverzekering. De facturen geven aan hoe ver een bedrijf wil gaan om toch maar zijn geneesmiddelen te laten afleveren. De apothekersbond apb kant zich tegen dit soort extreme praktijken.
Een doosje omepratop van 56 capsules wordt in de apotheek verkocht voor 34,07 euro. De patiënt betaalt daarvan het remgeld: 8,52 euro. De rest wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. De apotheker heeft in principe zijn gewone marge op de verkoop, maar in dit geval overtreft de brutowinst van de apotheker alle records. De apotheker kocht, zo bewijzen de facturen, zes doosjes omepratop aan bij Topgen voor de prijs van 23,76 euro per stuk (de affabrieksprijs) en kreeg daar nog eens zes doosjes gratis bovenop. De twaalf doosjes verkopen aan 34,07 euro levert de apotheker 408,84 euro op. Zonder condities en aan de normale aankoopprijs zou de apotheker 123,72 euro verdienen. De brutowinst die de fabrikant in dit geval als 'extra' aan de apotheker 'schenkt' loopt met andere woorden op tot 285,12 euro.
23 mrt 2005
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek