Specialisten zien alleen maar nadelen

«Dit druist in tegen alle ethische en medische principes. Bij de menselijke voortplanting moet maar aan één ding gedacht worden: het belang van het kind. Maar dat heeft men hier gewoon over het hoofd gezien.» Ethicus Etienne Vermeersch is niet te spreken over de beslissing van Adriana Iliescu om op haar 66ste nog mama te worden. Ook professor Spitz van het fertiliteitscentrum van het U.Z. Leuven ziet alleen maar nadelen. «Naast de gezondheidsrisico's is er ook nog de vraag hoe soepel je op die leeftijd nog bent om een kind groot te brengen.»
«Wie een kind op de wereld zet, gaat ervan uit dat hij het op een normale manier kan begeleiden tot wanneer het volwassen is. De kans dat deze moeder nog leeft als haar dochter achttien wordt, is klein», aldus Vermeersch. «Deze dame mag nog zo hard haar best doen om haar ouderlijke taak te vervullen, een dode moeder kán geen goede moeder zijn, hé.»

«Een kind van wie de moeder een doorsnee leeftijd heeft, zal in de meeste gevallen ook nog beroep kunnen doen op oma en opa. Het contact met die mensen is een verrijking en een ondersteuning. Dat valt hier weg. als er bovendien ooit iets met de ouders gebeurt, zijn er nog altijd de grootouders. Als deze moeder sterft, is haar dochter meteen alleen op de wereld, want een vader is er ook al niet. Daarnaast moet je ook nog kijken naar de gezondheid van die vrouw. Ze kan snel alzheimer krijgen of fysiek aftakelen.»

Consultatie


«In ons ziekenhuis ligt de maximumleeftijd op 42 jaar», zegt professor Spitz. «Maar verhalen als dit maken veel los bij vrouwen. Vanmorgen heb ik nog een dame van 47 op consultatie gehad die me bijna huilend vroeg of we dit ook bij haar zouden kunnen. Ze had nu pas een stabiele relatie en die wilde ze invullen met kinderen. Wij proberen die mensen dan te overtuigen hun energie in andere dingen te steken, want op die leeftijd nog een kind krijgen, is niet aan te raden. Er zijn de grotere gezondheidsrisico's voor de moeder zwangerschapsvergiftiging kan op die leeftijd dodelijk zijn en de gevolgen voor het kind. Je moet je ook de vraag stellen of iemand op die leeftijd nog wel in staat is een kind op te voeden. Akkoord, grootouders brengen ook veel tijd door met hun kleinkinderen, maar zij moeten niet elke dag van 's morgens tot 's avonds die enorme verantwoordelijkheid dragen.»
18 jan 2005
meer over
zie ook rubriek