Ontploffing in lab van landbouwfaculteit

In een labo van de faculteit bio-ingenieurs op de Arenbergcampus van de Leuvense universiteit in Heverlee heeft zich gisteren een ontploffing voorgedaan door het lossen van de druk in een vat. Het medisch rampenplan werd afgekondigd, maar er vielen geen gewonden. Het volledige gebouw werd ontruimd. Na een uur mocht iedereen weer aan het werk.
"In een vat werden in het kader van een wetenschappelijk experiment lichte koolwaterstoffen op druk gebracht met heliumgas", vertelt professor Johan Martens, die de leiding heeft over het bewuste laboratorium. "Hoe de druk is kunnen ontsnappen, is nog onduidelijk. In ieder geval ontstond er een luchtverplaatsing en werd het hele lokaal grondig door mekaar geschud. De schade bleef beperkt tot dit lokaal en valt alles bij mekaar nog wel mee."

Onder meer omdat in de eerste melding aan de dienst 100 sprake was van heel wat gewonden, kondigden de hulpdiensten het medisch rampenplan af. Hierbij snelden twee MUG's, drie ziekenwagens, de brandweer en civiele bescherming ter plaatse. Het incident deed zich voor op de tweede verdieping, maar het volledige gebouw werd meteen ontruimd. Na een uur mocht iedereen weer aan het werk.
18 jan 2005
meer over
zie ook rubriek